Spoor 2 traject bij Mens & Zo

Langdurig verzuim kan voor zowel medewerkers als voor de werkgever grote impact hebben. Wanneer re-integratie van een medewerker binnen de huidige organisatie niet mogelijk blijkt, wordt het tijd om andere opties te verkennen buiten de organisatie. Vanuit de Wet verbetering Poortwachter is het aangaan van een 2e spoortraject bij langdurig verzuim een verplichting. Bij Mens & Zo begeleiden we dit proces op een persoonlijke en professionele manier, zodat je als werkgever voldoet aan de wettelijke verplichtingen en de medewerker geholpen wordt naar passend werk elders. Met vertrouwelijkheid, professionaliteit en zorgzaamheid als leidraad, zetten we ons in om deze overgang soepel te laten verlopen.

Wat is een tweede spoor traject?

Soms is het voor een langdurig zieke medewerker niet mogelijk om terug te keren in zijn/haar eigen functie of binnen de organisatie. In ons re-integratie 2e spoor traject leggen we de focus op een duurzame terugkeer naar de arbeidsmarkt. We richten ons op het ontdekken van de kwaliteiten en talenten van de medewerker, evenals op wat hen gelukkig maakt in hun werk. Ons team van ervaren loopbaancoaches ondersteunt de medewerker stap voor stap in deze zoektocht. We richten ons op het ontdekken van de kwaliteiten en talenten van de medewerker, evenals op wat hen gelukkig maakt in hun werk. Ons doel is om samen een nieuw perspectief te vormen en nieuwe mogelijkheden te verkennen.

Waarom een 2e spoor traject

De impact van langdurig verzuim is groot, voor zowel de medewerker als voor de werkgever. De kosten voor verzuim kunnen hoog oplopen; de kosten per verzuimdag zijn door TNO vastgesteld op €300,- per dag. Het 2e spoor traject bij Mens & Zo helpt niet alleen de medewerker, maar ondersteunt ook de organisatie:

  • Wettelijke compliance: Je voldoet aan de eisen van de Wet Verbetering Poortwachter.
  • Kostenbeheersing: Een succesvol traject kan bijdragen aan een lagere uitkering van de loonsanctie.
  • Reputatiebeheer: Je laat zien dat jouw organisatie zorgvuldig omgaat met langdurig zieke medewerkers.

Bij Mens & Zo staan we voor maatwerk, transparante communicatie en een focus op het gezamenlijke belang van werkgever en werknemer.

Verzuim voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt zeker voor langdurig verzuim. Ziekteverzuim kan een grote impact hebben op organisaties, zowel op de werkvloer als financieel. Als werkgever kun je veel doen om verzuim te voorkomen door tijdig signalen te herkennen, te investeren in preventie en een gezonde werkomgeving te bieden.

Herken signalen vroegtijdig
Het voorkomen van verzuim begint met het tijdig signaleren van problemen. Let op veranderingen in gedrag of prestaties, zoals vermoeidheid, een lagere productiviteit, cynisme of een toename van fysieke klachten.

Investeer in preventie
Een open en ondersteunende cultuur is essentieel om verzuim te voorkomen. Stimuleer een omgeving waarin medewerkers zich veilig voelen om problemen te bespreken. Regelmatige functioneringsgesprekken bieden de kans om niet alleen prestaties, maar ook welzijn te bespreken. Daarnaast kan een beleid gericht op psychosociale arbeidsbelasting (PSA), zoals het aanpakken van werkdruk en het tegengaan van ongewenst gedrag, veel problemen voorkomen.

Versterk energiebronnen
Energiebronnen zoals autonomie, competentie en verbondenheid spelen een belangrijke rol in het welzijn van medewerkers. Dit versterkt hun motivatie en weerbaarheid tegen stress.

Flexibele werkomstandigheden
Door flexibele werkomstandigheden aan te bieden, kun je beter inspelen op de behoeften van je medewerkers. Denk aan aanpassingen in taken, uren of werkplek.

Bied begeleiding waar nodig
Soms is extra begeleiding nodig om verzuim te voorkomen. Schakel waar nodig experts in, zoals een bedrijfsarts, loopbaancoach of vitaliteitsexpert.

Als werkgever heb je een belangrijke rol in het voorkomen van verzuim. Door signalen vroegtijdig te herkennen, te investeren in preventie en een omgeving te creëren waarin medewerkers zich gesteund voelen, kun je niet alleen ziekteverzuim terugdringen, maar ook bijdragen aan een gezonde, gemotiveerde en productieve organisatie.

1e spoor traject - terugkeer binnen eigen organisatie

Voordat een 2e spoor traject aan de orde is, wordt altijd eerst onderzocht of terugkeer binnen de eigen organisatie mogelijk is. Dit valt onder het zogenaamde 1e spoor traject. Bij Mens & Zo bieden we ook ondersteuning bij deze fase. Ons doel is om samen met jou te onderzoeken welke aanpassingen of functies binnen jouw organisatie passend zijn voor jouw medewerker.

Een goed uitgevoerd 1e spoor traject kan vaak voorkomen dat een werknemer het 2e spoor traject hoeft te doorlopen, wat zowel tijd als kosten bespaart.

3e spoor traject

Hoewel minder bekend, wordt soms gesproken over een zogenaamd 3e spoor traject. Dit traject wordt ingezet in situaties waar aanvullende ondersteuning nodig is, bijvoorbeeld voor werknemers die volledig arbeidsongeschikt zijn verklaard, of als vervolg na een niet succesvol 2e spoor traject. Bij Mens & Zo bieden we ook maatwerkoplossingen voor deze situaties. Onze specialisten zorgen ervoor dat ook in deze complexe situaties een passend en mensgericht traject wordt uitgezet.

priscilla-du-preez-K8XYGbw4Ahg-unsplash

Onze diensten

Mens & Zo biedt uw organisatie praktische ondersteuning om de vitaliteit op de werkvloer te bevorderen. We bieden hiervoor een aantal diverse diensten aan, waaronder loopbaancoaching en -advies, 2e spoor trajecten, outplacement trajecten en hulp bij stress & herstel.