Je bent hier:

Bij Mens & Zo krijgen wij regelmatig de vraag “Wat is arbeidsdeskundig onderzoek?”. Wij geven je graag meer informatie over dit begrip.

Bij een arbeidsdeskundig onderzoek wordt er gekeken naar de werksituatie van een arbeidsongeschikte of zieke werknemer. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een arbeidsdeskundige. Hiermee worden er duidelijke inzichten verkregen in de beperkingen, de geschiktheid van de werkplek en de mogelijkheden van de werknemer.

Hoe wordt een arbeidsdeskundige ingeschakeld?

Deze analyse wordt altijd door een specialist uitgevoerd. De werknemer bespreekt eerst de situatie met de werkgever en bedrijfsarts. Daarna zal een van hen een arbeidsdeskundige inschakelen en kan het proces van het arbeidsdeskundige onderzoek worden gestart. Dit proces bestaat uit de volgende stappen:

  1. De arbeidsdeskundige komt langs bij de organisatie
  2. Er wordt een privé gesprek met de werknemer gevoerd
  3. De huidige werkplek wordt grondig geanalyseerd
  4. Naast het gesprek met de werknemer, wordt er ook een gesprek gevoerd met de werkgever
  5. Er wordt een arbeidsdeskundig advies opgesteld door de arbeidsdeskundige
  6. De bevindingen worden besproken met de werknemer én de werkgever

Wat is het doel van een arbeidsdeskundig onderzoek?

Als we het hebben over een arbeidsdeskundig onderzoek, is het belangrijk om op voorhand te bepalen wat het doel is. Het is hierbij belangrijk dat zowel de werknemer als -gever inzicht krijgen in de mogelijkheden binnen de organisatie. Welke eventuele aanpassingen zijn er bijvoorbeeld mogelijk binnen de huidige werkplek en hoe zal zich dit in de toekomst uiten? Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheden bij andere organisaties.

Bij het onderzoek worden alle wetten en regelingen die van toepassing zijn op de situatie van de werknemer in kaart gebracht. Hierdoor komt er een duidelijk overzicht over welke stappen de werknemer en -gever volgens de wet moeten doorlopen.

Neem contact op

Je weet nu beter wat een arbeidsdeskundig onderzoek inhoudt. Ben jij op zoek naar een specialist die je of jouw organisatie hierbij kan helpen? Mens en Zo helpt je graag verder. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Dit kan telefonisch via 074-7501487 of per mail via info@mensenzo.nl. Onze specialisten staan voor je klaar.