Je bent hier:

Loopbaancoach Esther aan het woord

team mens en zo

Esther is een van de loopbaancoaches bij Mens & Zo. Ze is hier vorig jaar gestart en zit helemaal op haar plek. We nemen je mee in het verhaal van Esther en het pad dat zij heeft bewandeld. Ze vertelt over haar eigen ervaring, haar drijfveren en de manieren waarop ze mensen helpt om hun kwaliteiten weer naar boven te halen.

Persoonlijke zoektocht

Na haar studie Personeel en Arbeid deed ze jarenlang ervaring op als arbeidsbemiddelaar. Daarna maakte ze de overstap naar een meer ondersteunende functie. Ze had het prima naar haar zin, maar had ook het gevoel dat ze niet volledig op haar plek zat. ‘’Ik kende mezelf niet goed genoeg en had niet op tijd door dat ik niet genoeg uitdaging had. Daarnaast had ik niet voldoende aandacht besteed aan het rouwproces na het overlijden van een dierbare naaste.’’ Dat alles bij elkaar zorgde ervoor dat Esther vastliep. Ze werd zich bewust van de overlevingsmechanismen die ze zichzelf door de jaren heen had aangeleerd om staande te blijven. ‘’De patronen die ik me eigen had gemaakt en die me belemmerden om de juiste stappen te kunnen zetten, werden helder. Er volgde een zoektocht naar ‘Wie ben ik?’, ‘Wat kan ik?’ en ‘Wat wil ik?’’

De weg naar Mens & Zo

Esther schakelde de hulp in van een loopbaancoach en leerde met behulp van een loopbaantraject om haar verlangens te volgen. ‘’Ik ben gaan geloven dat wat ik voor me zag, ook voor mij weg gelegd zou zijn. Toen ik die focus had gevonden kon ik gericht actie ondernemen.’’ Met haar duidelijke doel voor ogen, leidde dat er jaren geleden toe dat ze een mooie kans kreeg om als re-integratiecoach te gaan werken. Vorig jaar is ze begonnen als loopbaancoach bij Mens & Zo. Ze neemt niet alleen haar werkervaring mee in het werk, maar zeker ook haar levenservaring. Door haar eigen ervaring kan ze goed aanvoelen waar iemand staat in een proces en kan ze snel tot de kern van een onderliggende vraag komen.

Esther’s kracht

Het mooie aan het werk als loopbaancoach, is volgens Esther de veelzijdigheid. Het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van mensen, inzet van mijn arbeidsmarktkennis en het contact met werkgevers. ‘’En het is dankbaar werk. Doordat ik zelf weer in mijn kracht ben komen te staan, weet ik hoe veerkrachtig de mens is en vind ik het geweldig om dat bij coachees te zien gebeuren.’’ Ze benadrukt dat je er nooit alleen voor staat. De stap om hulp te vragen en te aanvaarden wanneer dat nodig is, daar gaat het om. Gelijkwaardigheid en zonder oordeel naar iemand kijken en luisteren zijn typerend voor Esthers werkwijze. Ze is empathisch en daadkrachtig ingesteld en heeft een betrokken houding tegenover haar coachees.

Zelfregie

Om ervoor te zorgen dat iemand óók na het traject over voldoende middelen beschikt om zelfstandig verder te gaan, stuurt ze in haar trajecten aan op zelfregie. ‘’Het is belangrijk om jezelf goed te kennen: je kwaliteiten, waarden en drijfveren, maar ook je valkuilen en grenzen te weten. En je belemmerende overtuigingen te kunnen tackelen.’’ Haar werkwijze is ook praktisch: zodra iemand er klaar voor is, gaat ze samen met diegene doelgericht te werk. ‘’Een traject is voor mij geslaagd wanneer iemand zijn of haar doelen heeft behaald. Het is mooi om te zien hoe iemand opbloeit wanneer diegene zich bewust wordt van de waarde van zijn of haar kernkwaliteiten en kansen en mogelijkheden gaat zien. Dat doet wat met het zelfvertrouwen en de motivatie. Ik vind het belangrijk dat het traject waardevol is voor de ander en zet mijn begeleiding in op een manier dat de ander daar uit kan halen wat er op dat moment in zit.’’