Je bent hier:

Loopbaancoach Kim aan het woord

team mens en zo

Kim werkt sinds oktober 2020 bij Mens & Zo. Na een heftige periode waarin haar man ernstig ziek werd, heeft Kim geleerd op haar gevoel te vertrouwen. Nadat haar functie in corona tijd kwam te vervallen kreeg zij intern een ander aanbod. Het voelde niet goed om daar op in te gaan, ondanks deze onzekere periode heeft ze haar gevoel gevolgd en haar baan opgezegd. Kijkend naar welke elementen ze in haar werk het leukst vond is ze bij de functie als loopbaancoach uitgekomen. Ze vertelt over haar pad waarin ze ontdekte wat écht bij haar past, waarom ze haar werk als loopbaancoach zo leuk vindt en hoe ze te werk gaat.

Ontdekking

Kim is na haar studie Vrijetijdsmanagement aan het werk gegaan als eventmanager. Het dynamische, organiseren en plannen vond ze erg leuk. Omdat ze graag een gezin wilde werd het tijd voor wat meer rust en regelmaat. Ze heeft de overstap gemaakt naar een groot fieldmarketing bureau, ze startte hier als planner. Tijdens deze functie merkte mensen om haar heen en Kim zelf dat haar kracht meer lag bij het menselijke aspect en het coachen en begeleiden van mensen. Ze is toen geswitcht van planner naar fieldcoach. “In mijn functie als planner miste ik de diepgang met mensen.” Als fieldcoach hielp ze sales promotors bij hun persoonlijke ontwikkeling, ze hielp hen inzicht te krijgen in hun kwaliteiten en hoe ze deze in konden zetten tijdens salesgesprekken. “Dit vond ik erg leuk om te doen, maar de focus lag toch meer op het behalen van sales resultaten dan op de persoonlijke ontwikkeling”. Toen haar zwangerschapsverlof afliep, zag ze er enorm tegenop weer aan het werk te gaan. “Ik dacht bij mezelf dit is gewoon niet goed, dit wil ik niet meer. Ik haalde niet genoeg voldoening meer uit mijn werk.”

Weg naar Mens & Zo

Daarna heeft Kim de overstap gemaakt naar YoungCapital waar ze aan het werk ging als talentmanager. Hier gaf ze sollicitatie en LinkedIn trainingen, ze zorgde ervoor dat de sollicitanten klaar gestoomd werden om aan de slag te gaan. Nadat de sollicitanten waren aangenomen voerde ze evaluatiegesprekken en keek ze naar hun kwaliteiten en hoe ze deze het beste konden inzetten. Ze was veel bezig met hun persoonlijke groei “dat vond ik echt leuk.” Helaas kwam haar functie door corona te vervallen. Ze kreeg intern een ander aanbod maar het voelde niet goed daar op in te gaan, ondanks de onzekere corona periode heeft ze haar gevoel gevolgd en haar baan opgezegd. Ze is toen gaan kijken naar wat ze echt leuk vindt en wat bij haar past. “Het leukste in mijn vorige werk vond ik mensen naar werk begeleiden.” Dit bleek het beste te passen bij de functie van loopbaancoach. Ze kwam de vacature van Mens & Zo tegen en zit nu helemaal op haar plek.

Grote successen

De reden waarom Kim haar werk zo leuk vindt?
“Samen kwaliteiten in kaart brengen en ontdekken wat je echt wil en daarbij een passende uitstroomrichting vinden, dat vind ik het leukst aan mijn werk. Ik had een cliënt die na dertig jaar zijn baan verloor. Hij zat er helemaal doorheen en viel in een zwart gat. Uiteindelijk heb ik tijdens zijn “Werkfit Maken” traject een werkplek gevonden dat aansloot bij zijn werkverleden, kwaliteiten en interesses. Hier kreeg hij de kans om uren en belastbaarheid weer op te bouwen. Het beviel van beide kanten zo goed dat hij bij dat bedrijf een baan kreeg aangeboden. Toen ik hem tijdens een evaluatiegesprek weer zag, was hij helemaal opgebloeid. Hij had weer een doel in zijn leven. Dat is echt waar ik het voor doe en mijn grootste succes tot nu toe.”

Kim’s aanpak

Kim is praktisch ingesteld en neemt dit ook mee in haar aanpak. Haar uitgangspunt begint altijd bij de verwachting van de coachee. Ze probeert aan de hand van een op maat gemaakt stappenplan het doel van de coachee te behalen. Als dat doel behaald is, dan is voor haar het traject een succes. “Het kan zijn dat een traject niet als doel heeft een baan te vinden, maar dat dit wel het doel is van de coachee. Ik probeer dan wel alles op alles te zetten om het doel van de coachee te behalen. Maar ik geef wel altijd mee dat een traject niet alleen maar geslaagd is als er een passende werkplek gevonden is. Het gaat ook om de tools en kennis waar je straks de deur mee uit loopt.”

Eigen kwaliteiten

Tijdens een traject neemt Kim een gezonde dosis humor, vrolijkheid en luchtigheid mee. Kim krijgt vaak terug dat ze een goed inlevingsvermogen heeft en dat ze mensen weet te enthousiasmeren. Ze weet een duidelijk beeld te schetsen naar de coachee wat hij of zij kan verwachten van het traject. Kim heeft een luisterend oor en vindt het belangrijk om een goed beeld te hebben waarom een coachee een traject volgt en waar hij of zij op dat moment staat. Ze is analytisch ingesteld en vraagt door totdat ze alles helder in kaart heeft. Haar kracht ligt bij het menselijk aspect. Kijkend naar de kwaliteiten en interesses van de coachee, is zij in staat een vertaalslag richting de arbeidsmarkt te maken. Kim handelt veel vanuit werkervaring, maar ook zeker vanuit haar ervaring in haar privéleven. Haar man is ernstig ziek geweest toen hun zoontje nog geen één jaar was. “Gelukkig gaat het inmiddels weer goed, maar dat heeft er ook wel voor gezorgd dat je echt gaat nadenken over waar sta ik nu in het leven en waar wil ik naartoe. In een klap ziet je hele wereld er anders uit en moet je echt gaan herontdekken waar je prioriteiten en ‘zin’ in het leven ligt. Ik maak me hierdoor nu minder druk om dingen waar ik toch geen invloed op heb”.