Je bent hier:

Loopbaancoach Maddy aan het woord

Loopbaancoach Mandy

Sinds twee jaar is Maddy Meijer werkzaam bij Mens & Zo als zzp’er, waar ze het traject ‘Werkfit maken’ uitvoert. Ze heeft er al een behoorlijke loopbaan op zitten, zo heeft ze in de zorg gewerkt als verpleegkundige, heeft ze bij gemeentes en het UWV gewerkt en is ze eigen ondernemer. Maddy vertelt hoe ze bij Mens & Zo terecht is gekomen, over haar expertise en hoe ze te werk gaat.

Wie is Maddy?

Maddy is begonnen als ondernemer en werkte op de Albert Cuyp waar ze een confectieatelier had. Nadat ze dit een tijd had gedaan is ze de verpleging in gegaan en heeft ze haar kennis uitgebreid in intra en extramurale zorgvelden. Later werkte ze als teamleider in het ziekenhuis en toen het plaatje compleet was met huisje-beestje-hondje, bekroop haar de gedachten… “Ik dacht bij mezelf is dit nou het leven? Toen heb ik het roer omgegooid en ben ik vertrokken naar het buitenland om te gaan reizen en internationaal te werken als verpleegkundige.” Toen ze terug kwam is ze zichzelf om gaan scholen als casemanager zorg en welzijn. En ging Maddy aan de slag bij het UWV op het gebied van arbeidstoeleiding, later heeft ze een soortgelijke functie vervult bij de gemeente. Nadat ze hier weer veel ervaring had opgedaan, is ze bij Workfast ® gaan werken waar ze onder andere zelf trajecten heeft mogen ontwikkelen en uitvoeren: “Dat heb ik altijd met heel veel plezier gedaan.” Deze ervaring bracht haar weer terug in de zorg als senior trajectbegeleider en specialiseerde zij zich in autisme en ADHD. “Ik ben me toen gaan specialiseren in autisme en kwam erachter dat mensen met autisme een gigantisch interessant brein hebben en ik wilde ontdekken hoe dat brein te werk gaat en waarom mensen doen wat ze doen?”

Samenwerking Mens & Zo

Maddy kent Eugenia (Manager Mens & Zo) van het UWV waar Maddy re-integratietrajecten inkocht. “Het klikte toen al goed.” Maddy en Eugenia wonen allebei in Almere en kwamen elkaar daar regelmatig tegen. Toen Mens & Zo een loopbaancoach in Almere nodig had voor het ‘Werkfit maken’ heeft Eugenia haar opgebeld en inmiddels werkt Maddy alweer twee jaar als zzp’er bij Mens & Zo.

Autisme

Maddy heeft meerdere studies gevolgd op het gebied van autisme, waar ze nu ook werkzaam in is als jobcoach. “Ik bied persoonlijke begeleiding aan mensen met autisme en ben daarnaast ook locatiemanager van een jongerencentrum voor autisme, ADHD en depressie, dit zijn vaak de jongeren die tussen wal en schip raken.” Wat Maddy zo uitdagend vindt aan de doelgroep die autisme heeft? “Het zijn mensen die naar mijn idee een goed gevoel voor humor hebben en ze kunnen dingen bedenken die ik niet kan bedenken. Het uitvogelen hoe zij denken en waarom ze doen zoals ze doen en wat er moet gebeuren om ze een ander soort stukje kennis te geven vind ik erg leuk. Ik ben veel bezig met het verklaren waarom mensen doen zoals ze doen.”

Weerstand, angst en onzekerheid

“Weerstand, angst en onzekerheid, dat is wat het verhaal van Van Hooijdonk en ongewenst verlies van werk met elkaar gemeen hebben in mijn ogen. In het laatste geval komen mensen vaak in een situatie terecht waarbij ze niet weten hoe zij verder moeten. De stratenmaker die zijn knieën versleten heeft en nooit een ander vak geleerd heeft, de planner en roosteraar die na hersenletsel niet meer de concentratie en snelheid van schakelen heeft om haar werk goed uit te voeren.”

Maddy’s aanpak

De aanpak die Maddy hanteert in haar trajecten? “Iedere coachee is anders en daarom is de aanpak ook bij iedereen anders. Ik vind het heel belangrijk om écht contact te maken en dat er een klik is, anders kom je nergens.” Maddy is heel pragmatisch, direct en helder communicerend in haar werk. “Ik benoem wat ik zie en zeg wat ik denk. Het eerste wat ik overboord gooi in een traject is de tijdbeperking, ik zeg niet we hebben maar 15 uur dus ik zie je één keer in de drie weken. Ik doe wat nodig is om het stukje vertrouwen wat mensen kwijt zijn weer terug te geven.”

Niets moet

“Stress weghalen bij mijn coachees vind ik het allerbelangrijkste, niets moet. Dat maakt dat een coachee de ruimte voelt om zijn eigen weg te bewandelen. Mijn trajecten zijn zonder dwang. Het belangrijkste is dat iemand wil leren en dan is het de kunst om te kijken wat wil je leren en hoe wil je dat leren? Het stukje leren is nodig om dapper te worden en de volgende stap te nemen. En als je daar samen achter kan komen dan kom je een heel eind. Angst is vaak een groot obstakel in een traject, wat ik dan doe is: ik leg uit wat angst is en hoe dit altijd samenhangt met stress, dit wordt duidelijk bij het uitleggen van ons stressmechanisme. Hoe er foute koppelingen kunnen ontstaan in je hoofd die de angst kunnen veroorzaken. Vanuit een logisch benadering zie je vaak dat er ‘ohja momenten’ ontstaan.”