Je bent hier:

Loopbaancoach Paula aan het woord

team mens en zo

Paula is een van de loopbaancoaches bij Mens & Zo, waar ze al zes jaar werkt. Paula’s passie ligt bij de dynamiek tussen mensen en organisaties. Vanuit haar opleiding Personeel en Arbeid is ze gestart als vestigingsmanager in de uitzendbranche, gevolgd door functies in accountmanagement, re-integratie, loopbaanbegeleiding en reorganisatie in de publieke sector. In deze blog nemen we je mee in de aanpak, drijfveren en ervaringen van Paula als loopbaancoach.

De weg naar loopbaancoach

Na het volgen van haar opleiding Personeel en Arbeid, kwam Paula terecht bij de Gemeente Almelo. Hier heeft ze mensen vanuit de bijstand door middel van een re-integratietraject van de gemeente begeleid naar werk. Ook heeft ze verschillende projecten met werkgevers en opleiders opgezet. Na drie jaar vond er een reorganisatie plaats binnen de afdeling waar zij werkzaam was, waar zij een deel ondersteuning en begeleiding aan mocht bieden. Haar loopbaan omvatte tot dat moment grotendeels werkzaamheden die ze leuk vond om te doen maar niet altijd tot haar functie behoorden. De taken die wel bij haar functie hoorden gaven niet de voldoening en zingeving waar ze naar zocht. Hierdoor liep ze vast en had ze moeite om haar draai te vinden. Uiteindelijk dwong een burn-out haar om op zoek te gaan naar wat een passende organisatie en werkzaamheden voor haar inhouden.

Zelf re-integreren

Paula is hierdoor geruime tijd uit het werkveld geweest. In die tijd heeft ze hard aan zichzelf gewerkt om te onderzoeken wat dit veroorzaakt heeft en hoe ze daar in de toekomst anders mee om kan gaan. Het jaar voor ze weer in een baan gestart is, is ze gaan re-integreren en heeft ze bij verschillende bedrijven een werkervaringsplek gevonden. Stap voor stap heeft ze het arbeidsritme weer opgepakt en is ze erachter gekomen wat nu écht bij haar past. Ze ontdekte dat ze houdt van schakelen en meedenken met mensen en organisaties en dat ze bovendien graag anderen verder helpt. Door in gesprek te gaan met (on)bekenden en netwerkgesprekken te voeren kwam ze in contact met Mens & Zo. Dit was de juiste match. Hier is ze gestart in een proefplaatsing en werd dat voortgezet in een contract! Door werkervaring én een eigen persoonlijk re-integratietraject heeft Paula een sterk vermogen om zich in te leven in cliënten en opdrachtgevers.

Paula’s aanpak

Wat cliënten waarderen aan Paula’s aanpak is de ruimte en de rust die ze jou gunt om te kijken waar je staat en wat jouw wensen zijn. De druk van het ‘aan het werk moeten’ gaat eraf. ‘Door daar eerst ruimte voor vrij te maken worden mensen weer enthousiast en voelen ze dat ze weer regie hebben over hun eigen loopbaan. Ik wijs cliënten op de verantwoordelijk voor hun eigen traject, ze moeten het zelf doen, maar niet alleen. Mijn aanpak is gericht op mensen in beweging laten komen, daarbij verlies ik het doel niet uit het oog. Mijn werkwijze varieert van een heel gerichte, praktische aanpak tot aan intuïtieve actie’.

Maatwerk

‘Bij een traject is het belangrijk dat er een goede relatie is tussen de cliënt en de loopbaancoach. Je gaat namelijk een heel intensieve samenwerking met elkaar aan. Je hebt soms een jaar tot anderhalf jaar intensief contact met een cliënt waarmee je gaat samenwerken. Vertrouwen is daarom erg belangrijk, de relatie tussen de loopbaancoach en cliënt moet van beide kanten goed zitten. Hier stel je je als loopbaancoach ook voor open. In ieder traject passen we maatwerk toe. Iedereen is tenslotte anders en heeft een andere aanpak nodig. We kijken naar waar je nu staat, wat er nog in de weg staat en wat je nodig hebt. Vind je het bijvoorbeeld nog lastig om te solliciteren? Vind je het moeilijk om jezelf te presenteren? Of ben je angstig of onzeker? Dan gaan we eerst aan de slag met werken aan jouw zelfvertrouwen. De aanpak wordt dus echt toegespitst op de persoon, stap voor stap pakken we dat samen aan.’

Typisch Paula

Wat Paula typeert is dat ze de cliënt centraal stelt. ‘Ik luister naar het verhaal van de cliënt en vraag wat hij of zij nodig heeft. Op basis daarvan geef ik advies hoe ik daaraan kan bijdragen. We doen wat nodig is en we stellen doelen, we werken echt samen! Ik hoor vaak van cliënten dat ik goed kan luisteren, dat ik heldere vragen stel en dat ik mensen de ruimte geef om inzichten op te doen en naar zichzelf te kijken. Bovendien denk ik enthousiast mee en ik zoek op creatieve manieren naar oplossingen om toch aan die baan te komen. Voor mij is een traject een succes wanneer een cliënt zelf zegt dat het iets heeft opgeleverd en daar constructief mee verder kan gaan.’