Je bent hier:

Loopbaancoach Saskia aan het woord

team mens en zo

Sinds kort is Saskia onderdeel van Mens & Zo. Als Teammanager van een recruitmentteam kreeg ze enorm veel energie van coaching. Hierom besloot zij het roer om te gooien. In september 2021 startte Saskia als Loopbaancoach en sindsdien zit ze helemaal op haar plek. Ze vertelt over haar periode bij Mens & Zo tot nu toe, haar drijfveren én haar eerste succes. 

Van Teammanager tot Loopbaancoach

Voordat Saskia bij Mens & Zo aan de slag ging als Loopbaancoach was ze Teammanager van een recruitmentteam. “Ik werkte eigenlijk aan de andere kant ten opzichte van mijn huidige functie bij Mens & Zo. Ik zat in de arbeidsbemiddeling. In mijn laatste periode als Teammanager heb ik mijzelf echt afgevraagd: wat wil ik doen als ik later ‘groot’ ben? Ofwel: waar word ik heel blij van? Waar haal ik energie uit?” Dat was voor haar toch wel het stukje coaching. “Kort daarna ben ik bij Eugenia terecht gekomen. Ik heb destijds een onwijs gaaf gesprek met Eugenia en Paula gehad.” De klik was er direct en ze kon in september 2021 starten. “Daar begon ik echt vanaf het nulpunt: geen eigen cliënten en vooral heel veel meekijken.” Na trainingen en vooral het opdoen van ervaring kreeg Saskia snel haar eigen cliënten. Ze houdt zich bezig met trajecten als ‘Werkfit maken’, ‘Naar Werk’ en Outplacement. Inmiddels volgt ze een opleiding voor 2e spoortrajecten: “Die trajecten ga ik straks ook krijgen. Ik ga hard! Ik leer veel en heb veel leuke en leerzame gesprekken.”

De verdiepingsslag

Dat is echt wel hét verschil tussen haar oude en nieuwe werk: de verdiepingsslag. “Waar je met recruitment ook wel doorvraagt en weet wie je weg gaat zetten, ga je als Loopbaancoach toch echt wel een heel stuk verder. “Nu ga ik vooral het gesprek aan met cliënten die al een hele tijd niet hebben gewerkt en willen weten: kan ik werken? Wat wil ik? Waar word ik blij van en waar ga ik mijn bed voor uit? Voor mij is het dus ook echt doorvragen en te bekijken en bepalen waar ze staan. Het is absoluut een verdiepingsslag, ook voor mijzelf!”

De klik maakt het verschil

Het gaat allemaal om de klik. Saskia: “Als de klik er is, dan kan je bouwen. Als die klik er niet is, moet je er ook niet aan beginnen. Je wil tenslotte mensen verder helpen.” Er is dan ook geen specifieke aanpak binnen Mens & Zo. “Het verschilt heel erg per cliënt. Dat vind ik dan ook het mooie bij Mens & Zo: we kunnen doen zoals we het zelf aanvoelen.” Ze vertelt dat ze bepaalde punten aanhoudt, want als Loopbaancoach schrijf je altijd een plan. En dat plan moet aan het einde van het traject afgevinkt zijn. “We houden zeker richtlijnen aan, maar iedereen is verschillend. Daardoor is geen plan hetzelfde en precies dat maakt het zo’n mooi vak.”

Eerste succes

Saskia is inmiddels een half jaar onderweg en begeleidt verschillende cliënten. Binnenkort rond ze haar eerste traject af, mét succes! “Wanneer de cliënt er een goed gevoel over heeft en wanneer we alle punten hebben aangeraakt die in het plan staan, dan is het voor mij een succes.” Enthousiast vertelt Saskia verder over haar eerste succes met een cliënt: “Deze cliënt volgt een Werkfit traject, waarbij we al werk voor haar hebben gevonden. We zijn veel eerder in het traject gaan solliciteren, omdat ze daar klaar voor was. Inmiddels heeft ze het super naar haar zin. Dat geeft mij een onwijs grote glimlach en heel veel energie.”

Krachten bundelen

Ze benadrukt dat ze altijd samen met de cliënt een traject aangaat. “Als ik een klikgesprek begin, dan vertel ik vaak eerst wie ik ben. Hoe oud ik ben, dat ik 12 jaar geleden gescheiden ben, een nieuwe man heb ontmoet en daarmee getrouwd ben. Dat ik oma ben, met mijn huidige man in Almere heb gewoond en vliegensvlug weer richting Zwolle ben gegaan na een paar jaar. Dat is waar ik vandaan kom en dat is eigen.” De buitenkant kan er volgens haar nog zo mooi uitzien, maar aan de binnenkant is er heel veel aan de hand. Dat stukje levenservaring neemt ze mee naar haar cliënten. “Ik heb een behoorlijke rugzak en dat neem ik dan ook mee naar cliënten, als in: je bent niet de enige! We doen dit samen.”