Je bent hier:

Schiet je in de weerstand of ga je voor verandering?

blog begeleiding en advies

Ook ik zit thuis te werken, videobellen via Teams aan mijn eigen keukentafel. Als de coronacrisis weer voorbij is, weet ik hopelijk de weg naar kantoor nog te vinden en ik bied nu alvast mijn excuses aan dat ik je dan vergeet koffie of thee in te schenken… In deze blog schrijf ik over wat mij de afgelopen weken is opgevallen.

Acceptatie van verandering

Het grootste deel van mijn werkdag bestaat uit coachingsgesprekken voeren op basis van loopbaanontwikkeling, tweede spoor en outplacement begeleiding. Wat ik nu merk in de gesprekken met mensen die al eens te maken hebben of hebben gehad met een ingrijpende verandering in hun leven, is dat zij de impact van de coronacrisis makkelijker lijken op te vangen en accepteren. Hoe komt dat?

Wat is de overeenkomst?

Als je al eens een heftige crisis hebt doorgemaakt, dan weet je uit ervaring beter hoe jij daar op reageert en vooral hoe je daar uit bent gekomen. Mijn cliënten dealen vaak al langer met een veranderde situatie waar zij geen invloed op hebben gehad. Het heeft hen buiten de ‘gewone wereld’ gezet en dwong hen naar zichzelf te kijken. Mensen uit hun naaste omgeving bellen nu om hun gevoelens van onzekerheid, angst en paniek te delen en daardoor bemerken zij hoe veerkrachtig zij zelf zijn geworden. Een van hen zei: “Ik besef hierdoor dat ik veel sterker ben dan ik dacht, ik ken dit al. Ik kan zelf kiezen hoe ik hier in sta en hoe ik hier mee om wil gaan, ik kies bewust niet voor de angst.”

Willen, moeten of kunnen?

Een gebeurtenis zoals de coronacrisis heeft een ingrijpend effect op onze levens die verandering noodzakelijk maakt. Verandering in gedrag wordt gedreven door drie basishoudingen:
• Willen
• Moeten
• Kunnen
Niet altijd is iedereen klaar voor verandering, bereid om te veranderen of in staat om te veranderen. (Deze coronacrisis lijkt mij een duidelijk geval van ‘moeten’, maar deze blog gaat dus niet over die crisis.) Hoe we vervolgens reageren kan ook weer twee kanten op. Je schiet in de weerstand of je verandert je gedrag. Los van het feit dat veranderen minder energie kost, is weerstand een vijand. Het zet je vast in dat moment en houdt verdere ontwikkeling en groei tegen.

Oorzaken van weerstand

Weerstand kan meerdere oorzaken hebben. Waarschijnlijk heb je de meeste ervan zelf wel eens gevoeld. Welke herken jij in de afgelopen weken uit het onderstaande rijtje?
• Angst, niet durven veranderen.
• Twijfel, niet willen veranderen.
• Verdriet, afscheid nemen van het oude.
• Boosheid, niet accepteren van verandering.
• Verlamming, niet kunnen veranderen.
Weerstand heeft altijd een oorzaak. Hoe jij bent opgegroeid, je omgeving en welke ervaringen jou hebben gevormd bepalen onder andere of je in de weerstand schiet of niet. Bij meerdere succeservaringen met een positieve uitkomst zul je sneller bereid zijn om te veranderen dan als je veel tegenslag en negativiteit hebt ervaren in je leven. Door te kijken naar wat er onder je weerstand ligt kan je de sleutel tot verandering vinden.

Onzekerheid versus zekerheid

Zekerheid is een garantie dat alles bij hetzelfde blijft, daar is geen ruimte voor aanpassing en verandering. Onzekerheid is de bodem voor verandering, groei en ontwikkeling, hier kan het bewegen. Wanneer jij moeite hebt met verandering en je schiet in de weerstand gaat dit meestal hand in hand met vasthouden aan zekerheid. Heb jij van nature meer behoefte aan zekerheid, dan is een crisis als deze nog iets moeilijker. Je zult een uitdaging ervaren in het vinden van duidelijkheid en veiligheid, omdat dit opeens wegvalt. Ben jij iemand die houdt van afwisseling en avontuur, dan is er een grote kans dat jij makkelijk je eigen weg vindt door deze crisis en dat jij al doende prima je werkwijze en leef ritme aanpast. Feit blijft, zonder onzekerheid volgt geen verandering. Accepteer dat het even ongemakkelijk zal voelen.

Mijn ervaring

Net zoals veel van de mensen die ik begeleid, heb ik te maken gehad met ingrijpende gebeurtenissen in mijn leven. Jij kan jezelf vast ook herkennen in de impact hiervan. Life events zoals bijvoorbeeld: ontslagen worden, het overlijden van een dierbare, een gevangenisstraf of een grote verandering in je financiële situatie, zijn aanleiding om keuzes te maken en je leven anders in te richten. Het leert je om vanuit shit en ellende weer op te staan, jezelf overeind te hijsen en door de verandering in jezelf, ook de wereld waarin je leeft te veranderen. Maar dat is geen garantie voor succes. Niet iedereen komt er beter uit, het lukt niet altijd dit te keren naar een leerzame en waardevolle ervaring. Je moet er aan toe zijn om die weerstand de rug toe te keren.

Hoe kan ik veranderen?

Ga hulp zoeken als je merkt dat je weerstand voelt en het in de weg zit. Elke onverwachte verandering of ingrijpende gebeurtenis in je leven is een kans om dichter bij je eigen doelen en drijfveren te komen en actie te ondernemen. Onder die weerstand zit een overtuiging of belemmering op jou te wachten om weer los te laten. Zie de kans tot groei en ontwikkeling, een nieuwe stap in je leven en/of loopbaan. In mijn begeleiding komt dit thema altijd terug. Het sturen op eigen regie en persoonlijk leiderschap in het leven, je niet door de buitenwacht laten bepalen wat moet en hoe je iets doet. Bepaal je eigen koers.

Verander je wereld

Mijn cliënten laten mij nu nog beter zien wat hun nodige verandering hen heeft opgeleverd en hoe sterker zij zich voelen door deze ervaring. Zij gingen op zoek naar hun invloed, wat zij geleerd hebben over zichzelf en vormden hun eigen nieuwe wereld daaromheen. Het doet mij goed om te zien hoe sterk zij zich staande houden in deze onrustige periode. Wat een kanjers! Dat geeft mij opnieuw een bevestiging van de kracht van verandering. Ga het aan, zoek het uit en verander je wereld op een manier die past bij jou.

“De mooist bloeiende lotusbloem staat met haar wortels in de smerigste modder.”

Deel jouw ervaring 

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen, mail me of laat een berichtje achter, ik reageer altijd. Herken jij jezelf in dit verhaal of herken je iemand in je omgeving en vind jij ook dat ingrijpende gebeurtenissen ons een kans bieden om te ontwikkelen en te groeien? Like of deel dit artikel dan.

Paula Paus
Loopbaancoach Mens & Zo