Je bent hier:

Van onzekerheid naar stabiliteit

Loopbaancoaching & Advies

“Een ‘Werkfit traject’ geeft je duidelijkheid, maar is ook erg confronterend.” Charlotte (54) volgt een Werkfit traject bij Mens & Zo. Ze vertelt hoe haar traject eruit ziet. Charlotte: “Zelfstandig zag ik geen mogelijkheden met betrekking tot werk, ik was alleen maar bezig met mijn mentale en fysieke gezondheid. Ik had hulp nodig. Via het UWV ben ik in een Werkfit traject gekomen. Ik wist dat er beperkte mogelijkheden waren. Toch wil ik op mijn 54ste graag mijn steentje bijdragen, en een waardevolle invulling in mijn leven vinden. 

Aan de slag

Nadat ik akkoord kreeg voor een Werkfit traject, ben ik gelijk het internet op gegaan om te kijken welke bedrijven me aanspreken. Ik wilde niet in een richting geduwd worden, maar ik wilde begeleid worden door een bedrijf die oprecht in mij geïnteresseerd is en kijkt wat bij mij past. Voor mij was het belangrijkste doel een leven in balans, vanuit mij als persoon en niet alleen met betrekking tot een baan. Twee bedrijven die Werkfit aanbieden spraken mij aan. Tijdens het klikgesprek dat ik voerde met Mens & Zo kreeg ik alle ruimte om mijn verhaal te vertellen. Er werd naar mij als persoon gekeken. De rust, warmte en positiviteit die de coach uitstraalde maakte de beslissing voor mij eenvoudig. Met dit bedrijf wil ik samen aan de slag!

Oefening

Vanwege het coronavirus lopen de gesprekken via Microsoft teams. Tijdens de gesprekken werd mij gevraagd of ik mijn levensloop wilde omschrijven. Wat was dit een lastige en confronterende oefening! Aangezien ik best creatief ben heb ik mijn levensloop in de vorm van een boom gemaakt. Met de takken heb ik de periodes aangegeven en met kleuren de levensinvulling. Het is duidelijk dat mijn beperking na een bepaalde periode de rode draad in mijn leven geworden is en blijft. Inmiddels heb ik dit met behulp van Mens & Zo kunnen accepteren. Het belangrijkste is dat ik mag ontdekken wat ik nog kan en wat mij gelukkig maakt.

Inzicht

Het traject werd via beeldbellen vervolgt, en het verbaast mij hoe leuk en gezellig het beeldbellen kan zijn. Alle twee aan onze eigen tafel, aan de koffie. Alsof ik bij de coach in huis ben. Hierdoor stel ik mij gemakkelijk open. Langzaam krijg ik door middel van de oefeningen inzicht in waar mijn kracht ligt met mijn huidige beperking, en wie ik persoonlijk ben. Voor mij is het nu duidelijk dat twee keer per week vier uur werken voor nu het beste uitgangspunt is. Met deze informatie kan ik beter beoordelen welk werk er bij mij past. Het nieuwe inzicht waarin ik mijn vaardigheden zo goed mogelijk kan benutten in twee dagdelen is een omslag die zorgt dat ik mezelf opnieuw kan gaan ontdekken in het werkveld. Dit zorgde ervoor dat mijn voorlopige analyse, doelstelling en visie duidelijk is.

Nieuwe ervaring

Na het vaststellen van mijn nieuwe visie had ik nog twee wensen: mijn coach uitnodigen bij mij thuis voor een gezellige kop koffie en een proefplaatsing krijgen. Al snel werden mijn wensen vervuld. Mijn coach en ik mochten persoonlijk kennis maken. Tijdens ons face-to-facegesprek kon ik haar mededelen dat ik een werkervaringsplek voor twee dagdelen heb gevonden. Wat voelt dit als een succes verhaal, geweldig! Het voelt zo fijn om weer aan het werk te gaan. In mijn proefplaatsing ondersteun ik telefonische en administratieve diensten voor een schildersbedrijf in de buurt. Deze ervaring geeft mij inzicht in mijn mogelijkheden en laat mij vooral zien welk werk in de toekomst duurzaam en leuk kan zijn. Telefonische diensten hebben op dit moment mijn voorkeur. Het doet me goed nu te weten wie ik ben en wat ik kan. Ik ben dankbaar voor de begeleiding die ik tot zover in dit traject heb mogen ontvangen.

Charlotte de Kleyn
Deelnemer Werkfit traject bij Mens & Zo