Je bent hier:

Een arbeidsdeskundige check en advies zijn essentiƫle onderdelen van een effectief re-integratietraject. Bij Mens & Zo bieden onze arbeidsdeskundigen heldere en praktische adviezen die helpen om het re-integratietraject optimaal vorm te geven. Of het nu gaat om het eerste of tweede spoor, wij staan klaar om zowel werkgevers als werknemers te ondersteunen.

Wat is een arbeidsdeskundig onderzoek?

Een arbeidsdeskundig onderzoek is een uitgebreide analyse van de mogelijkheden van een werknemer om (gedeeltelijk) terug te keren naar werk na ziekte of een ongeval. Dit onderzoek helpt om inzicht te krijgen in de re-integratiemogelijkheden en de benodigde stappen om de werknemer weer productief te laten functioneren.

Waarom een arbeidsdeskundig onderzoek laten uitvoeren?

Er zijn meerdere redenen waarom het zinvol is om een arbeidsdeskundig onderzoek uit te laten voeren:

  • Ziekteverzuim bekorten: Door inzicht te krijgen in de mogelijkheden en beperkingen van de werknemer, kunnen effectieve stappen worden genomen om het verzuim te verkorten.
  • Schadelast beperken: Een goed uitgevoerd onderzoek helpt om de kosten voor de werkgever te minimaliseren door te zoeken naar passende re-integratiemogelijkheden.
  • Vermogensgericht werken: Het onderzoek richt zich op hoe de werknemer naar vermogen kan blijven werken, wat bijdraagt aan duurzame inzetbaarheid.
  • Voldoen aan UWV-Richtlijnen: Om aan de geldende UWV-richtlijnen voor de eerstejaarsevaluatie te voldoen, is een arbeidsdeskundig onderzoek vaak noodzakelijk.

De rol van de arbeidsdeskundige bij Mens & Zo

Onze arbeidsdeskundigen voeren grondige onderzoeken uit en geven adviezen die helpen om het re-integratietraject effectief in te richten. We beoordelen eerst of terugkeer bij de eigen werkgever mogelijk is, of dit nu in de eigen functie is of in een andere functie binnen de organisatie (eerste spoor). Als dit niet mogelijk blijkt, onderzoeken we de mogelijkheden voor re-integratie bij een andere werkgever (tweede spoor).

Wat is een arbeidsdeskundige check?

Een arbeidsdeskundige check is een beoordeling van de mogelijkheden en beperkingen van een werknemer om terug te keren naar werk, uitgevoerd door een arbeidsdeskundige.

Waarom een arbeidsdeskundig onderzoek laten uitvoeren?

Een arbeidsdeskundig onderzoek helpt om ziekteverzuim te verkorten, de schadelast te beperken, werknemers naar vermogen te laten werken en te voldoen aan UWV-richtlijnen.

Hoe kan een arbeidsdeskundig advies helpen bij re-integratie?

Een arbeidsdeskundig advies biedt inzicht in de re-integratiemogelijkheden en helpt om een effectief re-integratieplan op te stellen, zowel binnen de eigen organisatie (eerste spoor) als bij een andere werkgever (tweede spoor).

Wanneer is een arbeidsdeskundig onderzoek nodig?

Een arbeidsdeskundig onderzoek is vaak nodig bij langdurig verzuim, wanneer er onduidelijkheid is over de mogelijkheden van de werknemer om terug te keren naar werk, of om te voldoen aan wettelijke eisen zoals de eerstejaarsevaluatie van het UWV.