Je bent hier:

Wil je weten welke beroepen momenteel veel kansen bieden op de arbeidsmarkt en waar juist een tekort aan personeel is? Het UWV publiceert regelmatig lijsten met kansberoepen en krapteberoepen, die waardevolle inzichten bieden voor zowel werkzoekenden als werkgevers. Maar wat houden deze termen precies in en hoe kun je ze gebruiken?

Wat zijn kansberoepen?

Kansberoepen zijn beroepen waarin op dit moment veel vraag is naar personeel. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een groeiende sector, een toenemende vraag vanuit de samenleving of een verschuiving in de arbeidsmarkt. Voor werkzoekenden bieden kansberoepen uitstekende perspectieven, omdat er veel vacatures zijn en de kans op het vinden van een baan dus groter is.

Wat zijn krapteberoepen?

Krapteberoepen zijn beroepen waarin op dit moment een tekort aan personeel is. Werkgevers hebben moeite om vacatures te vervullen omdat er te weinig geschikte kandidaten beschikbaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door een gebrek aan specifieke vaardigheden of opleidingen, een vergrijzende beroepsbevolking of een afname van het aantal beschikbare arbeidskrachten in bepaalde sectoren.

Hoe kun je deze informatie gebruiken?

Voor werkzoekenden zijn kansberoepen een waardevolle bron van inspiratie. Door te kijken naar welke beroepen momenteel veel vraag is, kunnen zij gerichter zoeken naar vacatures en zich eventueel omscholen naar een kansrijk beroep. Ook voor werkgevers zijn deze lijsten waardevol. Door te weten welke beroepen kampen met personeelstekorten, kunnen zij anticiperen op toekomstige wervingsproblemen en strategie├źn ontwikkelen om vacatures toch ingevuld te krijgen.

Hoe kan Mens & Zo je helpen?

Bij Mens & Zo zijn we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, waaronder kansberoepen en krapteberoepen. Als ervaren loopbaancoaches kunnen we je helpen om deze informatie optimaal te benutten. We bieden persoonlijke begeleiding en advies op maat, zodat jij de juiste keuzes kunt maken voor je loopbaan. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan in een kansrijk beroep of strategie├źn wilt ontwikkelen om vacatures te vervullen in een krapteberoep, wij staan voor je klaar.