Je bent hier:

Mens & Zo Trainee aan het woord: de kracht van kwetsbaarheid

Hoi, ik ben Irma, Trainee van EEGA Groep bij Mens & Zo. Ik neem je graag mee in de afgelopen tijd die ik werkzaam was bij Mens & Zo. Mijn persoonlijke lessen, wat ik als Trainee heb geleerd én ik zet graag mijn collega’s even in het zonnetje!

Met een bachelor Psychologie op zak was ik op zoek naar een uitdaging waarin ik mijzelf kon gaan ontwikkelen. In de eerste plaats was ik op zoek naar een plek waar ik van theorie en ‘neus in de boeken’ naar dóén en ‘ervaring in de praktijk’ kon gaan. Zo begon ik aan mijn Traineeship bij EEGA Groep. Een enorme uitdaging voor mij, omdat ik nog niet eerder in een werkveld aan de slag ben geweest. Naast bijbaantjes wist ik niet wat ik moest verwachten, wat anderen van mij verwachtten en wat ik nou precies moest doen. Ik werd hier heel zenuwachtig en onzeker van. Ik had de hele tijd de gedachte: ‘Ik zal wel niet voldoen aan de verwachtingen van anderen…’ of ‘Ik doe het niet goed.’ Ik was, en ben soms nog steeds, een brok onzekerheid als het gaat om het werkende leven. Het kon dus niet anders of mijn collega’s bij Mens & Zo kregen al snel mijn emotie te zien.

En wat blijkt? Wanneer je je kwetsbaar opstelt, kun je hele mooie lessen leren. Er zit kracht in kwetsbaarheid! Ik ben heel dankbaar dat ik dit binnen het team van Mens & Zo kan en mag doen en dat ik zo enorm gesteund en geholpen wordt om het beste uit mezelf te kunnen halen. Dankjulliewel!

En de werkomgeving van EEGA Groep is misschien redelijk uniek hierin. Maar voor iedereen geldt: ook op jouw werkvloer heb je het recht om gehoord en gezien te worden. Op een manier die bij jou past. Zet dus die stap naar een collega wanneer je hulp kunt gebruiken of knoop dat gesprek aan met jouw leidinggevende!

Mijn tijd als Trainee bij Mens & Zo

Als Trainee bij Mens & Zo heb ik de afgelopen 5 maanden veel mogen leren op het gebied van re-integratie en alles wat er bij komt kijken. Zo heb ik veel meer kennis over de re-integratietrajecten van het UWV en weet ik hoe coachingsinstrumenten, zoals het Kwaliteitenspel, worden ingezet. Ik ben met een aantal coachees in gesprek geweest en ik heb praktisch geholpen bij het maken van cv’s en brieven. Wat ik onder andere zo mooi vond tijdens het meelopen met gesprekken, was het zien van de kwetsbaarheid die er tussen de loopbaancoach en coachee ontstaat. Door de samenwerking die wordt aangegaan en de inzet die er van beide kanten is, komt de coachee tot prachtige groei!

Met meerdere collega’s heb ik ook zelf een paar coachsessies mogen ondergaan. Gaaf om te ervaren op welke manier een loopbaancoach echt van waarde kan zijn in jouw processen. Zo heb ik weer scherp kunnen krijgen waar mijn kwaliteiten en talenten liggen. Waar ik tegenaan loop in werk. Wat mijn persoonlijke valkuilen zijn. En hoe ik diepe overtuigingen (die zich bijvoorbeeld uiten in perfectionisme) kan veranderen. Door hier bewust mee bezig te zijn, heb ik mezelf beter leren kennen en sta ik meer in mijn kracht.

Persoonlijke lessen

Wat ik voor mezelf de afgelopen tijd heb geleerd, wil ik graag met jou delen. In de hoop dat ook jij er wat aan hebt. Wat de gesprekken, die ontstonden vanuit kwetsbaarheid, mij hebben geleerd?

 • Het is niet nodig is om ‘te weten wat je wilt’. Datgene wat er nu op je pad is, mag je doen om je te ontwikkelen.
 • Elk moment heb je de keuze om een andere weg in te slaan.
 • Je leert veel over jezelf en je talenten en vaardigheden wanneer je jezelf uitdaagt om nieuwe dingen te doen.
 • Je mag naar jezelf kijken met dezelfde liefdevolle ogen als waarmee je naar anderen kijkt.
 • Aan je verleden kun je niets veranderen en de toekomst kun je niet voorzien. Wel kun je nu, hier, in het heden kiezen voor dat wat goed voor je is.
 • Waar je invloed op hebt, is de eerstvolgende stap die je zet.
 • Even niks doen, is óók goed.
 • Loop jezelf niet voorbij; schenk aandacht aan dat wat je nodig hebt.
 • Anderen zijn vaak meer bereid om je te helpen dan je misschien denkt.
 • Nee heb je, ja kun je krijgen. Vraag nou maar gewoon.
 • Laat los.

Het is een lijstje geworden waarin ogenschijnlijk veel inkoppertjes en clichés staan… Maar ik hoop dat er voor jou eentje uitspringt, waarin je je herkent en waaraan je jezelf de komende tijd mag herinneren. Wees lief voor jezelf.

En ook voor degenen die zich niet herkennen in de thema’s die mij bezighouden, wil ik dit nog zeggen: ‘Jij bent waardevol, wat je ook doet’. Ik hoop van harte dat je die mag voelen. Ik doe elke dag mijn best om dat ook te doen.

Met kwetsbare groet,

Irma

 

Terug naar overzicht