Je bent hier:

‘Op de weg van de meeste weerstand kom je de mooiste beren tegen’

Beren op de weg… Ze zijn er in allerlei soorten en maten, kleuren en vormen. In deze blog schrijf ik over mijn ervaringen met beren, als begeleider van Loopbaan- en Re-integratietrajecten. Over de manier waarop je jouw beren kunt omarmen. Of eroverheen springen, ze de weg over laten steken of ze lekker vrij te laten lopen. De volgende drempels van angst en onzekerheid kun je bijvoorbeeld tegenkomen op de weg naar een nieuw hoofdstuk in jouw loopbaan:

De beer die onrust ervaart: de weg naar jouw stip op de horizon kan onrust geven. Een reactie daarop kan zijn: ‘Ik weet niet hoe het verder gaat lopen, dus kies of doe ik maar niks.’
Of: ‘De onrust frustreert me.’ Wanneer je de weg naar jouw doel opdeelt in (kleine) stappen, maak je het behapbaar. Samen met jouw Loopbaancoach kun je telkens bepalen welke (kleine) stap je kunt zetten om te komen waar je wilt zijn. Dit kan gaan over stappen op weg naar jouw vrijwilligerswerk, op weg naar een werkervaringsplaats, stappen naar een betaalde baan, van werk naar werk of heel praktisch: het uitzoeken hoe het zit met jouw uitkering. Duidelijkheid over de stappen die je kunt nemen, geeft rust en/of het accepteren dat de onrust er in deze fase mag zijn.

De beer met beperkende overtuiging(en): ‘Ik kan dat niet’, ‘dat is niet voor mij weggelegd’, ‘ik ga nooit meer meedraaien in de maatschappij’. De Loopbaancoach kan jou begeleiden wanneer jij jouw overtuigingen wil veranderen. Jij bent regisseur van jouw eigen levens- en loopbaanverhaal. Wanneer jij jouw helpende overtuigingen bekrachtigt, kom je veel verder dan met jouw beperkende overtuigingen. Met het bewust worden van de overtuigingen die jij hebt, ben je al een stap in de goede richting. Vervolgens kun je deze waar nodig ombuigen. Van ‘ik kan dat niet’, naar ‘ik kan dat wel’, ‘als ik daarmee oefen kan ik dat wel’ of ‘ik kan dat wel en ik vind het spannend’. Met de neuroplasticiteit van jouw brein kun je nieuwe paadjes in je hersenen aanleggen, waardoor jouw nieuwe overtuigingen automatisch worden in plaats van jouw oude. Het vergt oefening en training. Als je het echt wilt, gaat het lukken!

Op de weg van de meeste weerstand kom je de mooiste beren tegen

De grumpy beer die vriendelijker wil reageren: wil jij effectiever communiceren op de werkvloer? Wordt er telkens iets getriggerd bij jou in de communicatie met collega’s, waardoor de felle reactie eruit komt voordat je het tegen kunt houden? Baan na baan kan telkens hetzelfde patroon jou in de weg zitten. De Loopbaancoach kan samen met jou kijken naar datgene dat geraakt wordt bij jou. Waardoor je je realiseert dat jouw reactie niet over het hier en nu gaat, maar over een oud geïnstalleerd patroon op basis van ervaringen uit het verleden. Wanneer je je hier bewust van bent, kun je ervoor kiezen in het hier en nu anders te reageren en effectiever te communiceren.

De beer met de statische mindset: je mindset gaat over jouw manier van denken. Denk je dat jouw capaciteiten vaststaan, dan heb je een statische mindset. Je denkt bijvoorbeeld: ‘Ik kan het of ik kan het niet.’ ‘Ik ben nu eenmaal zo.’ Aan de andere kant kun je kiezen voor een groeimindset; denken dat jij je verder kunt ontwikkelen en dus ook invloed hebt op het ontwikkelen van jouw kwaliteiten. Je raadt het al: met een groeimindset bereik je meer dan met een statische mindset. Door scherpe vragen te stellen en jouw manier van kijken een spiegel voor te houden, kan de Loopbaancoach jou prikkelen om anders te kijken naar jouw kwaliteiten, vaardigheden en overtuigingen. Geloof jij dat jouw mindset kan groeien?

De beer die de verantwoordelijkheden van anderen overneemt: wanneer jouw leerdoel is om goed voor jezelf te zorgen en niet meer de verantwoordelijkheden van een ander op je te nemen, kan de Loopbaancoach jou hierbij begeleiden. Dit kan ervoor zorgen dat je assertiever wordt, meer energie ervaart (wat was dat zwaar hè, die last van de ander 😉) en keuzes maakt die voor jou goed zijn. Dit kan resulteren in het vergroten van jouw belastbaarheid, meer zelfvertrouwen, focus op (een) beroepsrichting(en) en leiden tot de weg naar die baan of meer plezier in jouw huidige werk!

Welke mooie beer of beren kom jij tegen op jouw weg naar werkgeluk en wil je omvormen naar aangenaam gezelschap?

 

Esther
Loopbaancoach

 

Bij Mens & Zo bieden we zowel Loopbaancoaching als Re-integratietrajecten. Wil je meer weten over één van onze trajecten? We vertellen je er graag meer over:

Loopbaancoaching

Re-integratietrajecten