Je bent hier:

Perfectionisme te lijf

Perfectionisme

Vraag aan kleuters wie er kan tekenen en bijna iedereen steekt zijn hand op. Vraag het aan groep 8-leerlingen en bijna niemand steekt zijn hand nog op. Waarom? Omdat we zijn gaan geloven dat je pas kan tekenen als het écht goed is of als het perfect af is. De opdracht die ik normaal aan anderen geef als loopbaancoach, geef ik nu aan mezelf: stap uit je comfort zone. Zie hier, mijn eerste blog…

Effecten van perfectionisme

Over het algemeen geldt dat perfectionisme een positieve eigenschap is, omdat het de prestaties kan verhogen. In andere gevallen staat perfectionisme in de weg, omdat het ervoor kan zorgen dat iemand verwachtingen van zichzelf heeft die hij of zij niet waar kan maken. Ook kan er sprake zijn van schaamte als een perfectionist niet aan zijn of haar eigen verwachtingen kan voldoen.

Hoe dan?!

Dit hield me dus bezig vanaf het moment dat mij gevraagd werd een blog te schrijven voor Mens & Zo. Ik, de perfectionist, een blog schrijven? De eerste vraag die bij mij naar boven kwam was: hoe dan; dit is toch helemaal niet mijn ding?
Ik, die bij vergaderingen nog steeds pen en papier bij zich heeft, daar waar mijn collega’s allemaal een laptop of tablet bij zich hebben. Ik, die nog steeds liever iemand belt dan mailt of appt.

Koudwatervrees

Een interview of training geven is voor mij geen probleem, maar het idee van een blog schrijven bezorgt me koudwatervrees. En dan de vraag: wat moet ik gaan bloggen? Welk onderwerp kies ik, wat willen mensen van mij horen? Om het nog maar niet te hebben over het echte dilemma. Als ik wat doe, wil ik het goed doen of eigenlijk perfect. Een onmogelijke opgave bij iets nieuws zoals dit.

Writer’s block

Ik ben geen schrijver maar kwam wel gelijk in aanraking met het fenomeen writer’s block. Last van uitstelgedrag als je wilt/moet schrijven: check. Het schrijven komt maar niet op gang: check. Het schrijven roept angst of onrust op: check. Je zit vol zelfkritiek op je schrijfwerk: eveneens check. De oplossing volgens veel experts die hierover schrijven: zorg voor prettige prikkels tijdens het schrijven. Bijvoorbeeld door:

  • je favoriete muziek aan te zetten
  • iets lekkers te eten of te drinken
  • een aangename geur te gebruiken (bijv. geurkaars)

“Dus hier zit ik dan aan de keukentafel, met een kopje koffie en een lekker stukje chocolade. Op de achtergrond hoor ik Pink zingen en naast me brandt een lekker ruikend wierookstokje.”

Uit je comfort zone

Mijn gedachten dwalen af naar de gesprekken die ik met mijn coachees vaak heb als zij iets nieuws moeten oppakken. Als ze uit hun comfort zone moeten stappen om iets nieuws te proberen. Ook daar zie ik dan de angst om het fout te doen. Mijn geruststellende woorden “door fouten leer je” en “wat is het ergste dat er kan gebeuren?”. Dit was nu dus de opdracht aan mijzelf.

Angst voor mislukking

De angst om iets nieuws te leren of te proberen hangt vaak samen met de angst voor mislukking. Terwijl mislukkingen juist goed voor je zijn en cruciaal om verder te komen en sterker te worden. De durf om te falen kun je ontwikkelen door regelmatig kleine risico’s te nemen in je leven. Zoals ik nu dus doe door mijn eerste blog te schrijven.

Groei door tegenslag

Omarm je ‘fouten’ en maak er een mantra van, zoals: no pain, no gain. Als je nooit tegenslag hebt, groei je ook niet. Dit geef ik mijn coachees vaak mee en neem ik nu zelf ter harte. Ondertussen is hier mijn eerste blog ontstaan. Een volgende blog zal vast ook nog met enige weerstand tot stand komen, maar ik ga de uitdaging aan. Wie weet zeg ik over een paar maanden zelfs “Yes, ik mag weer bloggen!”

Warme groet,

Manon van Achteren
Loopbaancoach Mens & Zo

 

Meer lezen over Mens & Zo? We stellen ons graag voor bij Over Mens & Zo. Zien we je nog eens terug op onze website, of wil je eens kennismaken op een van onze locaties? Je bent van harte welkom. Ook je reactie op deze website zien we met belangstelling tegemoet. Gebruik hiervoor ons contactformulier.