Je bent hier:

Verbinding maken terwijl je thuis werkt kan dat?

hulp bij je loopbaan

In april werk ik één jaar bij Mens & Zo. Ik ben letterlijk vier keer op kantoor geweest en heb mijn directe collega’s circa twee keer gezien dit jaar. Ook cliënten heb ik bijna niet ‘in het echt’ gezien. Toch heb ik voor mijn gevoel verbinding gemaakt. Zowel met collega’s als netwerkrelaties en uiteraard met cliënten. Hoe? Dat vertel ik je graag. Positiviteit, doorzettingsvermogen en een juiste mindset zijn de kernwoorden.

Beeldscherm moe

Wat is dit jaar voorbij gevlogen! De eerste maanden was ik vooral druk om de programma’s onder de knie te krijgen. Weten waar ik de juiste documentatie kan vinden en uiteraard diverse gesprekken voeren met collega’s, cliënten en , relaties etc. Van vroeg tot laat zat ik achter de laptop en dat was behoorlijk wennen. Ik was na zo’n dag beeldbellen helemaal op. Ik nam amper pauze maar ik stond ook versteld hoeveel je op een dag kan doen. Na een paar maanden merkte ik dat ik het zat was. Het beeldbellen koste me teveel energie, er moest iets veranderen! …Ik moest veranderen.

Mindset

Vanuit mijn werkgever is er begrip voor het thuiswerken. Daar heb ik geluk mee. Ik krijg waardevol advies als: Leg de laptop af en toe aan de kant en laad je op. Maak een fijne wandeling of pak een sportmomentje. Sterker nog, er worden zelfs sportmomentjes door de werkgever georganiseerd. Ik besloot om iedere middag een klein rondje te wandelen. Dit lijkt heel makkelijk maar het was voor mij best een opgave om achter de computer weg te gaan. Er is maar één remedie, het gewoon doen! Ik wandel nog regelmatig, de energie die ik ervoor terug krijg levert zoveel op. Ik zit dan weer fris en fruitig achter het beeldscherm.

Verbinding

Nu de mindset goed is merk ik dat alles makkelijker gaat. Ik wissel meer af tussen bijvoorbeeld beeldbellen en telefonisch contact. Wanneer er echt een persoonlijk contactmoment nodig is doe ik dat in de vorm van wandel coaching zodat we goed de afstand kunnen bewaren. Het duurde even maar ik heb de juiste weg voor mezelf gevonden. Om de verbinding met collega’s goed te houden hebben we om de week een online-koffiemomentje met elkaar. Tijdens zo’n moment leer je elkaar beter kennen maar je kan uiteraard ook ervaringen uitwisselen en kennis delen. Dit is niet alleen gezellig, er komen ook de leukste ideeën naar boven. Dankzij ons koffiemoment heb ik een goed beeld van mijn collega’s en voel ik de verbinding.

Beeldbellen met cliënten

Cliënten begrijpen de situatie en vinden het beeldbellen vooral in het begin soms best lastig. Gaandeweg een traject merk ik dat ook online de verbinding en het vertrouwen groeit. Je spreekt elkaar regelmatig en doordat de gesprekken één op één zijn is er volledige aandacht voor elkaar. Ik stel regelmatig de vraag hoe iemand vindt dat het op dat moment gaat en hoe ze het beeldbellen ervaren. ? Wat ik persoonlijk heel leuk vind om te horen is dat mijn enthousiasme ook online prima voelbaar is. Ze krijgen er energie van wat ze weer motiveert om met zichzelf aan de slag te gaan en (kleine) stappen vooruit te zetten.
Persoonlijk contact houdt bij de meeste cliënten de voorkeur maar gezien de huidige situatie is beeldbellen een goede oplossing.

Netwerken met relaties

Sommige bedrijven werken gewoon door en daar ben je (rekening houdend met 1,5 meter afstand) nog welkom. Zomaar ergens naar binnen stappen doe je in deze tijd niet. Hoe kan je dan nog wel jezelf onder de aandacht brengen bij een potentiële relatie? Ik kijk vooral naar wat er wel kan. Laatst in de drogist vroeg ik aan een medewerker of er ook mensen werkten met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onlangs hadden ze iemand aangenomen en ze waren van plan om dit vaker te doen. Zo had ik tijdens het kopen van mijn tandpasta ineens een interessante lead te pakken! Maar de meeste gesprekken gaan toch echt telefonisch of via beeldbellen. Hoewel dat in het begin wennen was, is dat nu vanzelfsprekend. Een groot voordeel van beeldbellen met relaties is dat je met oprechte aandacht voor elkaar snel kunt schakelen en beslissingen kunt nemen.

Creativiteit

Ik heb gemerkt dat creativiteit belangrijker is dan ooit. Om mij heen zie ik allerlei geweldige creatieve ideeën ontstaan. Dit om ook online samen te zijn en toch die verbinding te behouden met elkaar. Ook de cliënten stimuleer ik verbinding online te zoeken. Via bijvoorbeeld Facebook/evenementen worden er tal van workshops, /concerten, /pubquizen of (muziek)bingo’s aangeboden. Wij hebben als collega’s een online-kookworkshop gevolgd met elkaar en we doen geregeld een escaperoom, quiz of Kahoot. Hierdoor heb ik gemerkt dat ik online ook het gevoel kan hebben er echt even uit te zijn!

Linda Janssen
Loopbaancoach Mens & Zo