Je bent hier:

Waarom ontslag niet altijd een tegenslag hoeft te zijn

Na vier jaar vol enthousiasme in de zorg te hebben gewerkt, kwam ik er in het laatste half jaar toch achter dat het niet meer het werk was wat mij diep van binnen gelukkig maakte. Ik besloot om ontslag te nemen en had volle vertrouwen dat er wat goeds en passends op mijn pad zou komen.  

Ontslag kan een uitdaging zijn en kan in sommige gevallen niet per se als een tegenslag worden gezien. Hier zijn een aantal redenen waarom:

  1. Kans op groei: ontslag kan een kans bieden om verder te groeien en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het kan leiden tot de ontdekking van nieuwe interesses en vaardigheden én kan uiteindelijk leiden tot een carrièreswitch die beter bij je persoonlijke doelen en ambities past.
  2. Verbeterde kwaliteit van leven: het kan zijn dat je niet gelukkig was in je huidige baan en dat ontslag juist kan zorgen voor meer rust en een betere werk-/privébalans. Het geeft je de mogelijkheid om te zoeken naar een baan die beter bij je persoonlijke en professionele leven past. Dit was mijn voornaamste reden om ontslag te nemen.
  3. Nieuwe kansen: ontslag kan soms leiden tot nieuwe kansen die anders niet beschikbaar zouden zijn. Het kan leiden tot het vinden van nieuwe netwerken, het starten van een eigen bedrijf of het verkennen van een nieuw gebied waar je eerder niet aan gedacht had.
MicrosoftTeams-image (2)

Natuurlijk kan ontslag ook onverwacht zijn en stress veroorzaken, vooral als je afhankelijk bent van je salaris om de rekeningen mee te betalen. Het is belangrijk om ondersteuning te zoeken bij vrienden, familie of een professionele loopbaancoach om je te helpen bij het navigeren door deze verandering. Door middel van een positieve mindset en een doordacht plan voor de toekomst, kan ontslag zelfs leiden tot nieuwe mogelijkheden en kansen voor persoonlijke en professionele groei. 

 

Het vinden van passend werk is vaak een belangrijk doel van re-integratietrajecten voor mensen die hun werk hebben verloren of een arbeidsbeperking hebben. Ook is het belangrijk dat werk aansluit bij de mogelijkheden en beperkingen van iemand, zodat iemand de baan kan uitvoeren met succes en voldoening. Ik ben van mening dat dit uiteindelijk leidt tot werkgeluk. Passend werk is belangrijk, omdat het werknemers in staat stelt hun vaardigheden en capaciteiten optimaal te benutten en zo hun potentieel bereiken. Het draagt bij aan een gezonde werkomgeving en dat helpt om langdurig verzuim te voorkomen. 

 

Mijn advies, op basis van eigen ervaringen, is om écht te voelen en na te denken over wat jou gelukkig maakt in het werk in combinatie met je leven. Het lijken misschien twee losstaande aspecten in het leven, maar ze beïnvloeden elkaar wel degelijk en zijn daarom met elkaar verbonden. 

 

Richa
Loopbaancoach