Je bent hier:

Wat doet een loopbaancoach?

coaching bij je loopbaan

Grote kans dat je wel eens hebt gehoord van een loopbaancoach. Maar wat doet een loopbaancoach eigenlijk? Is het een coach of meer een psycholoog? En helpt een loopbaancoach je alleen bij je loopbaan of ondersteunt hij of zij je ook bij andere zaken? Kortom: Een loopbaancoach, wat is dat?

Wat doet een loopbaancoach?

Wat doet een loopbaancoach precies? Een loopbaancoach biedt begeleiding tijdens je carrière en geeft advies over de richting van je loopbaan. Als je bijvoorbeeld wat anders wilt. Of je talenten wilt ontdekken. Coaching is altijd gericht op het individu en op maatwerk. Met als uitgangspunt de persoonlijk situatie. Kijkend naar je talenten en capaciteiten, drijfveren en doelstellingen. Professionele loopbaancoaching kan op verschillende momenten in een carrière nuttig zijn: bij het maken van een beroepskeuze, het aangaan van een volgende carrièrestap, maar ook bij ontslag, een burn-out, re-integratie of outplacement.

Voor wie is loopbaancoaching?

Loopbaancoaching is geschikt voor iedereen. Van afgestudeerde student tot iemand die al 30 jaar bij hetzelfde bedrijf werkzaam is. Een vraag die misschien vaak opkomt als je lange tijd bij hetzelfde bedrijf werkt, is ‘Vind ik mijn baan nog wel leuk?’ of ‘Zit ik nog wel op mijn plek?’. Mensen kunnen hun functie ontgroeid zijn of niet meer op hun plek zitten omdat het bedrijf veel veranderingen heeft doorgemaakt. Het kan dan fijn zijn om met een professionele loopbaancoach te onderzoeken welke baan en werkomgeving bij jou passen, wat je kwaliteiten zijn en hoe je omgaat met valkuilen.

Loopbaancoach bij re-integratie of outplacement

Loopbaanbegeleiding kan ook goed van pas komen wanneer je vanuit ziekte terug wil keren naar werk, of als je een nieuwe stap wilt zetten buiten de organisatie. Bij outplacement en re-integratie vanuit een moeilijke ziekteperiode besteden we extra aandacht aan je verwerking. Coaching maakt in dit soort situaties deel uit van een groter geheel. Hierbij kan je werken aan hoe je na ziekte weer gezond aan het werk kan gaan.

Persoonlijk plan en maatwerk

Iedere situatie is anders en ieder persoon uniek is. Dat vraagt om een persoonlijke aanpak en een plan op maat. Een coachtraject bij Mens & Zo begint altijd met een plan dat we volledig afstemmen op jou. In het plan geven we een uitgebreid advies. Het kan bijvoorbeeld bestaan uit een ‘Persoonlijke Profiel Analyse’ (assessment), terugblik op het verleden, het in beeld brengen van de persoonlijke missie, visie en drijfveren en de fase van keuzes maken en een pad uitstippelen. Meer weten over loopbaancoaching bij Mens & Zo? Neem contact op met een van onze coaches!