Je bent hier:

Wat heeft appeltaart met loopbaancoaching te maken? ALLES! 

Van cliënt Karin kreeg ik een cadeaupakket om appeltaart te maken. Als dank voor mijn bevlogenheid, betrokkenheid en bezieling. Wat een supermooie complimenten. “It takes one to know one”, zeg ik maar. Karin gaat er helemaal voor!

Bij het maken van de taart dacht ik: “Dit lijkt veel op het traject dat Karin heeft doorlopen.” Het is een mooie metafoor. Lees maar mee:

Element

Herken je dat? Lekker een stukje proeven van het deeg? De smaak doet me denken aan mijn kindertijd. In een loopbaantraject stellen we vaak de vraag: “Wanneer was jij vroeger in jouw element? Wanneer vergat je helemaal de tijd: bij welke bezigheid?”

Loopbaantrechter

De appeltaartmix is vergelijkbaar met de loopbaantrechter. We ‘gooien’ alles erin. De kwaliteiten van Karin, haar interesses, energiegevers en drijfveren. Uit deze mix komt een duidelijk persoons- en zoekprofiel naar voren.

Persoons- en zoekprofiel

Het toevoegen van de boter staat voor het mengen van het persoons- en het zoekprofiel met de arbeidsmarkt. Welke organisaties en functies zijn er, die passen bij het profiel van Karin?

Laagjes pellen

Het schillen van de appels. Er gaat een laagje af. Zo ook van Karin. Zij heeft zich opengesteld en zichzelf laten zien. En daarmee de schil van haar buitenkant laten vallen. Het opbouwen van vertrouwen is hieraan voorafgegaan. Hierdoor kan ik haar echt leren kennen. En kan ik goed meedenken over wat er bij haar past. Ook haar kernwaarden komen aan de orde. Wat vindt zij belangrijk in het leven? Wat geeft haar zin?

Netwerkspin

De appels gaan in stukjes. Die staan voor het netwerk van Mens & Zo en die van Karin. Dit kan zichtbaar worden gemaakt in een netwerkspin. Schrijf op, teken uit, check jouw LinkedIn en kijk welke vrienden, familie en kennissen jij in jouw netwerk hebt. Laat hen weten waar je naar op zoek bent. Ook kun je buiten jouw bestaande netwerk gesprekken aangaan. Om functies te leren kennen én je netwerk daarmee uit te breiden.

Mild zijn voor jezelf

Suiker geeft zoetigheid. Dit staat voor mild zijn voor jezelf. Bijvoorbeeld hulp vragen wanneer je dat nodig hebt. Begrip hebben voor het proces van vallen en opstaan in de zoektocht naar werk.

Hobbels en pit

Rozijnen: dit zijn de hobbels die Karin heeft genomen. Onder andere toen de sollicitatie voor haar favoriete vacature in de verkeerde mailbox was aangekomen. Ik zie haar gezicht vol teleurstelling nog zo voor me. De functie was helaas al ingevuld…
Lekker wat kaneel erbij. Dat staat voor extra pit. Ze stapt over de teleurstelling heen en zet door.

Zichtbaarheid

Reepjes deeg, hoppa, bovenop die taart! Zorg dat je zichtbaar bent. Gebruik social media.
Karin gebruikt nu LinkedIn. Daar kon ze wat hulp bij gebruiken. Jezelf profileren, online en offline is zo belangrijk. Ook de kwaliteit van zichtbaarheid is van belang. Doe dat vooral in kruisvorm, zoals de repen op de appeltaart. 😉 Zorg dat jouw LinkedIn profiel matcht met de inhoud van cv en brief.

Motivatie laten zien

Geklopt ei over de taart. Dit staat voor de glans die je aan jouw motivatiebrief en cv kunt geven. Dat heeft Karin goed gedaan. Voor verschillende sollicitatiegesprekken is ze uitgenodigd. En een aantal maanden nadat haar sollicitatie in de verkeerde mailbox was aangekomen, werd ze alsnog gebeld. De andere kandidaat bleek geen match te zijn. Of ze op gesprek wilde komen. Ze kreeg alsnog de baan! Over glans gesproken… 😊

Ontwikkeling

De taart nog even in de oven en Karin is klaar voor de volgende stap in haar loopbaan. Zij heeft de taart goed gebakken. Ze heeft zichzelf verder ontwikkeld en staat open voor opbouwende feedback. Ze gaat uitdagingen aan. Daardoor zijn er nieuwe mogelijkheden voor haar ontstaan.

Zelfreflectie van de coach

En dan de appeltaart in de praktijk: de volgende keer zal ik wat meer deeg gebruiken voor de basis van de taart. Er was namelijk meer dan genoeg over voor de bovenkant. En zo leren we allemaal! 😉

Over het traject: deze gaat over een waardevolle samenwerking. Zoals Karin zelf zei toen ze het concept van deze blog las: “Ik durf het woord ‘onze appeltaart’ wel te gebruiken, want we hebben het samen gedaan.”

Een hartelijke groet, namens Mens & Zo:

Esther & Zo 😊