Je bent hier:

Gecertificeerd MapsTell Guide worden: Linda Janssen deelt haar ervaring

mens en zo coaching

Linda Janssen, Loopbaancoach bij Mens & Zo, heeft onlangs de certificeringstraining van MapsTell (de Wereld van Verschil) gevolgd. Sinds 29 april 2022 mag Linda zich gecertificeerd MapsTell Guide noemen én begeleidt zij dit assessment bij Mens & Zo. Benieuwd hoe ze deze reis van begin tot eind heeft ervaren? Lees haar hele verhaal hieronder!  

Het startpunt van mijn reis

Donderdagochtend na Koningsdag ben ik, nog iets vermoeid, op weg naar Amsterdam. De komende dagen ga ik op reis. Niet zomaar een reis. Ik ga op reis in de Wereld van Verschil. Zo bijzonder als dit klinkt, is het ook. Wat het oplevert? Heel kort door de bocht: inzicht in gedrag en communicatie. Van jezelf, van een ander of van je team.  Aan het eind hoop ik een gecertificeerde MapsTell Guide te zijn, die jou of jullie mag meenemen op een bijzondere reis! 

Stress voor de online toets

Voordat ik naar de fysieke trainingsdagen ga, heb ik eerst online theorie met aansluitend een toets. Het blijft spannend zo’n test. Ik ga twijfelen, begrijp sommige vragen niet goed en word onzeker. Even een collega bellen voor hulp en geruststelling. Mijn collega is al langer een gecertificeerde MapsTell Guide en geeft me geweldige tips. Ik kan dit! Met een mooi cijfer haal ik de toets. Op naar de praktijkdagen.  

Start van de praktijkdagen

De ochtend begint goed: geen files, gelijk een parkeerplek en bij binnenkomst staat de koffie klaar. Een voor een stromen de medecursisten binnen. Als iedereen aanwezig is, gaan we naar de trainingsruimte waar een hele grote wereldkaart op de vloer klaarligt. We gaan beginnen!  

Toekomstige guides

Het eerste wat me opvalt is de fijne groep mensen. Iedereen is er om te leren en snapt dat het belangrijk is om je hiervoor open te stellen. Onze guides, Claudia en Marilla, geven ons al snel het vertrouwen door te melden dat alles oké is. Na een korte briefing worden we vrij snel in het diepe gegooid. 

Praktijkdagen MapsTell: dag 1

In de ochtend bespreken we de 4 rijken en de 16 types. Zo heb je het Daadkrachtige rijk, het Invloedrijke rijk, het Stabiele rijk en het Consciëntieuze rijk. Die laatste vind ik nog steeds moeilijk om hardop uit te spreken. Elk rijk heeft een eigen kleur en al deze kleuren komen overeen met de kleuren van DISC. Rood-Daadkracht, Geel-Invloedrijk, Groen-Stabiel en Blauw-Consciëntieus. Na de lunch krijgen we de tijd om ons voor te bereiden op de basisworkshop. Dan worden we opgedeeld en mag het team van toekomstige MapsTell Guides zelf de basisworkshop gaan verzorgen. Pittig, maar vooral heel leuk.” 

Praktijkdagen MapsTell: dag 2

Als ik binnenloop zie ik een toekomstige medeguide met een groene broek en een groene bril. Ik vraag of hij het bewust gematcht heeft met zijn Stabiele (groene) rijk. Het blijkt toeval. Heerlijk om de dag lachend te beginnen. Iedereen is blij om elkaar weer te zien, want we gaan weer op reis. Dit keer bespreken we hoe je stress in de Wereld van Verschil kan herkennen. Zo waardevol! Vervolgens doen we een aantal praktijkoefeningen om (nog) meer inzicht te krijgen. We gaan uit onze comfortzone, worden weer even onzeker, maken fouten en krijgen feedback middels tips en tops.

Stel je voor 

Je reist naar een ander land. Andere regels, ander voedsel, ander klimaat etc. Je probeert je gedrag aan te passen aan het land. Wanneer jij aan de regels, het voedsel en het klimaat gewend bent, wordt het voor jou makkelijker. Zo is het ook met de verschillende gedragsstijlen. Je leert je eigen gedrag begrijpen en stapt letterlijk in de wereld van de ander. Wanneer je een beter beeld hebt van jouw eigen gedrag en dat van een ander, hoe makkelijker het wordt om een verbinding te creëren.”

Uitreiking paspoort 

Dan is het zover: de uitreiking van de paspoorten. Met een grote glimlach neem ik deze in ontvangst. Ik ben, net als mijn collega Manon, een gecertificeerde MapsTell Guide. Klik hier om haar blog te lezen, waarin ze meer vertelt over de inhoud van MapsTell. Wat ben ik trots op mijn mede MapsTell Guides en mijzelf en wat heb ik een zin om met alles wat ik geleerd heb aan de slag te gaan. Ik wil vlieguren maken! 

Interesse in wat de training voor jou of jouw organisatie kan betekenen? Neem dan gerust contact met mij op via linda@mensenzo.nl. Ik reis namelijk graag.”  

Linda Janssen  

Gecertificeerd MapsTell Guide bij Mens & Zo