Je bent hier:

Een nieuwe start via re-integratie 2e spoor bij Mens & Zo

In sommige gevallen kan een medewerker door ziekte niet terugkeren naar zijn huidige functie. Wanneer re-integratie binnen de huidige organisatie niet mogelijk lijkt, wordt het tijd om andere mogelijkheden te verkennen. Dit wordt ook wel het ‘2e spoor’ genoemd. Bij Mens & Zo zijn we gespecialiseerd in het begeleiden van medewerkers tijdens of na ziekte naar een nieuwe werkgever. Met vertrouwelijkheid, professionaliteit en zorgzaamheid als leidraad, zetten we ons in om deze overgang soepel te laten verlopen.

De kracht van re-integratie 2e Spoor

In ons re-integratie 2e spoor traject leggen we de focus op het creëren van nieuwe perspectieven. Samen met de medewerker werken we aan een duurzame terugkeer naar de arbeidsmarkt. We richten ons op het ontdekken van de kwaliteiten en talenten van de medewerker, evenals op wat hen gelukkig maakt in hun werk. We nemen ook mogelijke belemmeringen en beperkingen in overweging, zoals verminderde belastbaarheid. Of de situatie nu een volledige carrièreswitch vraagt of een aanpassing binnen hetzelfde vakgebied, ons doel is om samen een nieuw perspectief te vormen en nieuwe mogelijkheden te verkennen.

Ondersteuning door diverse Middelen

Binnen ons re-integratie 2e spoor traject zetten we diverse middelen in om het proces te ondersteunen:

 • Zelfanalyse: Diepgaand zelfonderzoek om sterke punten en voorkeuren te identificeren.
 • Assessments: Objectieve evaluaties van vaardigheden.
 • Profilering (personal branding): Het opbouwen van een positieve professionele identiteit.
 • Arbeidsmarktoriëntatie: Verkenning van kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
 • Loopbaanonderzoek: Diepere analyse van passende loopbaanrichtingen.
 • Sollicitatietraining en -begeleiding: Voorbereiding op een succesvolle sollicitatie.
 • Inzet werkervaringsplaats: Praktische ervaring om de overgang te vergemakkelijken.
 • Netwerkbegeleiding en -bemiddeling: Optimaliseren en uitbreiden van professionele netwerken.
 • Jobhunting: Actieve zoektocht naar geschikte vacatures.
 • Job coaching: Ondersteuning na plaatsing om succes te garanderen.

Nieuwe perspectieven door 2e spoor

Samen met de medewerker werken we aan nieuwe perspectieven en een prettige en duurzame terugkeer naar werk. We richten ons op de kwaliteiten en talenten. Waar wordt iemand gelukkig van, waar is iemand goed in en welke kant mag het op gaan? Natuurlijk hebben we ook aandacht voor belemmeringen en/of beperkingen. Zo kan het zijn dat iemand minder aankan dan voorheen. Wat de situatie ook is, samen werken we aan een nieuw perspectief en nieuwe mogelijkheden. We richten onze blik op de korte en op de langere termijn en we verkennen samen de kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Verandering vraagt aandacht

De meeste van onze cliënten komen vanuit een situatie waarin ze niet terug kunnen naar hun oude werkzaamheden. Ook komt het voor dat iemands capaciteiten en mogelijkheden zijn veranderd door ziekte. De nieuwe situatie heeft effect op de werk-privébalans. De weg naar weer opnieuw aan het werk gaat vaak gepaard met gevoelens van onzekerheid, verdriet, angst en weerstand. Met coaching en persoonlijke aandacht staan we hier samen bij stil. We bouwen rustig aan een goede en vertrouwde onderlinge band. Vanuit deze basis bouwen we stap voor stap verder aan de weg naar werk.

Eigen regie en nazorg

In onze aanpak staat eigen regie centraal. We moedigen medewerkers aan om vanuit hun eigen kracht keuzes te maken en stappen te zetten. Onze coaches begeleiden en ondersteunen waar nodig. We breiden ons sterke netwerk uit om de kans op passend werk te vergroten. Eenmaal geplaatst, stopt onze dienstverlening niet. We zorgen voor nazorg en blijven betrokken bij het succes van de medewerker.

Wat houdt een 2e spoor traject in?

Het 2e spoor traject, ook wel re-integratie 2e spoor genoemd, is een proces waarbij we een medewerker begeleiden die niet kan terugkeren naar zijn huidige functie. We helpen de medewerker bij het vinden van passend werk buiten de organisatie.

Kun je het 2e spoor weigeren in je werk?

In principe kun je het 2e spoor niet weigeren als je niet kunt terugkeren naar je huidige functie. Het is in het belang van zowel de medewerker als de werkgever om te zorgen voor een passende oplossing.

Hoelang duurt een 2e spoor traject?

De duur van een 2e spoor traject kan variëren, afhankelijk van de situatie en de behoeften van de medewerker. Gemiddeld genomen duurt het traject enkele maanden.

Wie betaalt je salaris tijdens het tweede spoor?

Tijdens het 2e spoor traject blijft de werkgever verantwoordelijk voor het betalen van het salaris van de medewerker.

Bouw aan een Nieuwe Toekomst met Mens & Zo

Ben je op zoek naar een succesvol re-integratie 2e spoor traject? Onze coaches zijn er om werknemers te motiveren, te helpen en te begeleiden op weg naar een nieuwe start. Gegarandeerd succesvolle trajecten, waarbij we focussen op groei in werk en persoonlijke ontwikkeling.

Lees meer over 1e spoor & 3e spoor.

Ik wil graag gebeld worden

  Mens en zo
  Esther Weijers