Je bent hier:

David over zijn Outplacement traject

Team mens en zo

David volgt een outplacement traject bij Mens & Zo. Na goed overleg is hij weggegaan bij zijn vorige werkgever. Hij kon gebruik maken van een Outplacement traject en is zo terecht gekomen bij Mens & Zo. Hij vertelt in deze blog over zijn omscholing, hoe hij het traject heeft ervaren en over de inzichten die hij gekregen heeft tijdens het traject.

Hulp bij oriëntatie

In goed overleg, ben ik vertrokken bij mijn vorige werkgever. Een van de zaken die we hebben afgesproken, is dat ik gebruik kon maken van hulp in de vorm van outplacement begeleiding. Dat aanbod heb ik geaccepteerd omdat ik al heel lang bij mijn vorige werkgever in dienst was.
Tijdens de oriëntatie op een vervolg van mijn werkzame leven kon ik mij goed voorstellen dat ik wel wat hulp of coaching kon gebruiken. Mijn vorige werkgever heeft Mens & Zo als partner voor dit soort trajecten, dus dat was voor mij de eerste keuze. Door de positieve ervaringen van anderen met Mens & Zo, had ik er vertrouwen in. Ik zag totaal geen belemmeringen om een traject te starten, integendeel: Ik wist zeker dat ik juist in deze situatie hulp goed kon gebruiken en was benieuwd naar wat ik ervan zou kunnen leren.

Klik

Linda Janssen is mijn loopbaancoach, daarmee klikte het gelukkig direct goed. Zij is zelf een ervaringsdeskundige, als ik het zo mag noemen. Vanuit een commerciële rol is zij ook in een situatie gekomen waarin ze een ingrijpende keuze heeft gemaakt. Dat maakt dat zij aan de ene kant de commerciële werksituatie begrijpt en aan de andere kant ook zelf een ommezwaai heeft gemaakt. Wij kunnen ons dus wel redelijk in elkaars situatie verplaatsen. Bovendien hebben we dezelfde soort humor, dus dat is erg leuk.

Unieke kans

Linda heeft mij vooral geleerd om de situatie te zien als een unieke kans. Zelf was ik al niet bang voor de gevolgen van mijn bewuste keuze om te stoppen bij mijn vorige werkgever, maar zij gaat daarin nog iets verder. Een luxepositie noemde ze het wel eens. Ze prentte mij écht in om deze tijd niet meteen te gebruiken voor het vinden van een andere baan. Maar juist om in eerste instantie tot rust te komen, ontdekken wat je wilt, waar je blij van wordt en jezelf vooral niet zien als een ‘werkloze stakker’ die dringend weer aan de bak moet. Een bedrijf zou heel blij moeten zijn als ik voor ze zou willen werken. Ik moet zeggen dat het in eerste instantie een beetje onwennig was maar ik begreep het wel. Ik kon kiezen en dat moest bewust gedaan worden. Die mindset gaf een goed gevoel en veel energie.

Coaching gericht op jouw situatie

Van tevoren had ik wel bedacht dat ik hulp zou krijgen, maar dat ik vooral ook het meeste zelf zou moeten doen. Dat leek mij ook heel logisch. Natuurlijk kreeg ik hulp bij mijn cv, LinkedIn, het schrijven van een goede motivatiebrief en mijn sollicitatie. Maar de coaching gericht op hoe je kunt omgaan met jouw situatie had ik niet voorzien. Het is juist dat onderdeel dat ik erg waardevol vind en mij een nieuwe kijk op bepaalde dingen heeft gegeven. Daarnaast vind ik het erg fijn om ook tussen de sessies door even contact te hebben via WhatsApp om advies te vragen of gewoon even een korte update te geven. Linda laat daarin zien dat ze oprecht interesse heeft en heel betrokken is. Vanwege corona hebben wij voornamelijk online contact gehad, maar toen het (nog) kon hebben wij elkaar ook in levenden lijve ontmoet op locatie in Almere. Hoewel persoonlijk contact wat mij betreft veruit de voorkeur heeft, heb ik het totaal niet als een belemmering ervaren.

Omscholing

Vanaf het moment dat ik werkloos ben geworden heb ik een carrièreswitch of omscholing in welke vorm dan ook als serieuze optie gezien. Onderwijs of ICT waren in mijn ogen de mogelijke richtingen.
Iemand iets kunnen leren en zo bijdragen aan iemand zijn ontwikkeling lijkt me geweldig en ICT vind ik al jarenlang heel leuk en interessant. Ik had alleen geen idee wat de mogelijkheden waren en hoe ik dat zou kunnen aanpakken. Bovendien heb je de neiging om je te focussen op alles wat je in de weg kan zitten om een switch te maken. Het is dan verleidelijk om terug te vallen op het vertrouwde; toch maar een baan zoeken in de branche die je kent of waar je uit de voeten kan met je huidige kennis en ervaring.

Inzicht

Door de coaching van Linda ben ik twee dingen gaan inzien. Ten eerste heb ik voor mezelf kunnen vaststellen waar ik energie van krijg en óók waar ik vooral geen energie van krijg. Bij mij heeft dat geleid tot het besluit om iets anders te willen doen dan mijn eerdere rollen in marketing, analyse of planning. Ten tweede liet ze mij inzien dat ik vooral een hoop wél had: ervaring, mensenkennis, communicatieve vaardigheden en technisch inzicht bijvoorbeeld. Allemaal zaken die mij waardevol maken voor een werkgever. Ze typeerde mij als iemand die zowel kan denken als doen en dat lukt niet iedereen.

Dat heeft mij duidelijk gemaakt dat ik echt wat wilde doen met die ervaring en kennis, maar wel in een hele andere omgeving waarin vooral techniek een belangrijke rol speelt. Toch weer oriënteren op omscholing dus. Ik heb toen online het omscholingstraject Make IT Work gevonden. Leren voor een vak met een intentieverklaring van een werkgever om daar aan de slag te kunnen, dat leek mij direct interessant. In een online informatiesessie bleek dat het een pittige opleiding is met een hoog tempo, maar ik bleef enthousiast.

(Junior)Developer

Inmiddels heb ik het benodigde assessment voor toelating gehaald en ben ik gestart met de basisfase van het hbo-omscholingstraject tot software engineer. Als ouwe rot weer in de (virtuele) schoolbanken om het zeer hoge tempo van deze opleiding bij te benen. Tot nu toe lukt dat aardig goed en vind ik het ook nog eens erg leuk. Ik ben hard op weg om de basisfase succesvol af te ronden. Als dat lukt mag ik de opleiding vervolgen en daarna ook bij mijn nieuwe werkgever aan de slag als Developer. Junior Developer weliswaar, op mijn leeftijd, maar dat geeft helemaal niets. Echt een vak leren waar ik plezier en uitdaging in vind is precies wat ik voor ogen had. Bovendien heeft mijn nieuwe werkgever bewust gekozen voor mij en mijn ervaring en dat voelt heel goed.

Hoewel ik zelf het initiatief heb genomen om dit omscholingstraject te gaan doen, heeft Mens & Zo daarbij zeker geholpen. Samen met Linda ben ik erachter gekomen wat ik echt leuk vind, wat mij bijzonder maakt en hoe ik dat kan bundelen om een goede keuze voor de toekomst te maken. Ik ervaar dat als heel waardevol en het heeft mij gesterkt om dit spannende maar hele leuke avontuur te starten.

David
Deelnemer Outplacement traject bij Mens & Zo