Je bent hier:

Mellissa over haar assertiviteitstraining

team mens en zo

Mellissa heeft een assertiviteitstraining bij Mens & Zo gevolgd. In deze blog vertelt ze over de training, haar gevoel en ontwikkeling.

Een cadeau voor jezelf

Mellissa: “Herken je dit? Jezelf steeds maar wegcijferen om de lieve vrede te bewaren. Geen grens durven aangeven tegen je vrienden, familie of collega’s? Het zal je verbazen hoeveel mensen hiermee worstelen. Ik was klaar met het worstelen: tijd om met mezelf aan de slag te gaan!”

(Zelf)liefde

“Valentijnsdag: de dag van de liefde. Normaal een dag die ik maar commercieel en onzinnig vind. Toch heb ik deze keer voor mezelf gekozen en een stuk liefde aan mezelf gegeven door deze interactieve assertiviteitstraining te volgen. Hoe? Door te investeren in mijzelf, want zeg nou zelf: je wilt je (zelf)liefde toch elke dag delen?”

De eerste stap

“Zo stapte ik dus vol zenuwen in de auto. Op zich ging de heenreis soepel tot ik achter een tractor terechtkwam. Geen mogelijkheid om in te halen. Mijn ademhaling wordt iets hoger en ik bel op om te vertellen dat ik iets later zou zijn. Aan de andere kant van de telefoon hoor ik: “Geen probleem, doe rustig aan! Geen stress.” Gelukkig, ik blijf rustig en verantwoord rijden. De eerste stap is al behaald!”

Mijn waarnemingen

“Ik reed de snelweg af en kwam aan bij een groot landhuis in een mooi bebost gebied. Met mijn hart in mijn keel en de gedachte dat er andere cursisten waren, die waarschijnlijk ook zenuwen hadden, liep ik naar binnen. Ik kom binnen in een grote hal met een klassieke uitstraling. Ik zie veel hout, de vloer kraakt bij elke stap die ik zet en het ruikt er naar koffie. Lekker! Eerst koffie.”

Uit mijn hoofd, in mijn lichaam

“We begonnen met een opdracht waar we allemaal alert voor moesten zijn. Hierdoor konden we onze gedachtes niet laten afdwalen. Meteen goed voor mijn vertrouwen, vooral mijn zelfvertrouwen. Vaak twijfel ik veel aan mezelf en hierdoor merk ik op hoe goed ik mijn omgeving observeer. Dit geeft een goed gevoel en zelfvertrouwen. Ik zit minder in mijn hoofd en ben gefocust. Dit is al een stap naar een zelfverzekerde ik! Hier ligt ook de basis: vertrouwen op mezelf.”

Affirmaties

Ik geef mezelf een 9 staat geschreven op het whiteboard. We krijgen uitleg over het inzetten van affirmaties en de vraag of iemand zelf iets durft op te schrijven. Ik wil iets wil opschrijven, maar het moet perfect zijn: een affirmatie waar iedereen iets aan heeft. Ik doe het dus maar niet.”

Conflicten

“Zo kwamen we alweer bij het laatste onderdeel van deze training aan: conflicttheorie. Ik vond dat ik nu wel iets moest zeggen of doen. Als er iets is waar ik slecht in ben, is het mijzelf kwetsbaar opstellen. Echter ben ik hier om mijzelf uit te dagen! Daarom ging ik ervoor: waar zijn conflicten goed voor? Hoe kun je met een conflict omgaan? Mijn opmerking ‘zonder conflicten groei je niet’  werd dan ook goed ontvangen en opgeschreven. Eigenlijk ook meteen een affirmatie die veel voor mij betekent, omdat ik het gevoel heb dat als iemand boos op mij is, ik diegene kwijtraak of verlies. Ik voel dat ik trots ben op mezelf en mezelf weer een stukje beter heb leren kennen. Iets wat ik nog geen jaar geleden kon voelen.”

Terugkoppeling

“Ik weet dat ik nee kan zeggen tegen een ander. Hoe ik dit op een assertieve manier kan doen: niet agressief door aan je eigen belangen te denken, maar ook niet subassertief door jezelf weg te cijferen en alleen aan de ander te denken. Ik geef mijn grens aan met respect naar de ander. De worsteling is geslaagd!”