Je bent hier:

Paul over zijn Werkfit traject

Team mens en zo

Paul volgt een Werkfit traject bij Mens & Zo. Over een maand rondt hij zijn traject af, dan gaat hij aan de slag bij zijn nieuwe baan! Hij vertelt in deze blog hoe hij het traject tot nu toe heeft ervaren en blikt terug op de handige tools die hem op weg hebben geholpen.

Burn-out

Meer dan een jaar geleden kreeg ik een burn-out. Er waren meerdere factoren die daarbij een rol speelden: ik zorgde veel voor anderen en verloor mijzelf uit het oog. Op mijn werk liep ik vast, mijn leven stond vooral in het teken van mijn baan en ik had nog geen uitzicht op iets anders. Daarnaast had ik problemen in de privésfeer. De belangrijkste les die ik uit deze ervaringen heb gehaald, is dat je eerst voor jezelf moet zorgen voordat je voor anderen kunt zorgen. Ik wilde echt de tijd nemen om eraan te werken maar ik vond het moeilijk om een opstart te vinden omdat ik er al vrij lang uit was. De persoonlijke aanpak van Mens & Zo sprak mij erg aan. Daar ik had op dat moment ook echt behoefte aan omdat ik erg bezig was met mijn persoonlijke ontwikkeling.

Stap voor stap

Ik volg nu bijna een halfjaar het Werkfit traject en het gaat de goede kant op! Over een maand heb ik zicht op een nieuwe baan. Het starten van het Werkfit traject was voor mij geen drempel. Wel was het een enorme drempel om weer aan het werk te gaan. Ik wist door mijn burn-out niet goed meer wat ik precies aankon. Het was voor mij duidelijk dat een loopbaantraject de eerste stap richting verbetering was. De werkwijze is écht gericht op mij als persoon. Mijn loopbaancoach Esther en ik brengen samen in kaart waar ik goed in ben, waar mijn verlangens liggen en wat eventuele valkuilen zijn. Dat doen we (onder andere) door middel van testen, mindmapping en spellen. Daarnaast heeft ze mij ook laten zien hoe Jobport, een vacaturezoekmachine, werkt. Dat geeft mij de middelen om aan de slag te gaan met het vinden van geschikte vacatures.

                                                “Ik geloof er wel in dat bepaalde dingen vanuit jezelf moeten komen.”

Het komt vanuit jezelf

Gaandeweg ontstond bij mij het verlangen om in een bepaalde regio aan het werk te gaan. Ik vond daar een leuke vacature en ben daar uit mijzelf op afgestapt. Via via heb ik uiteindelijk een ander leuke baan weten te vinden. Het voelde direct goed: de klik was er meteen en ik voelde dat het klopte. De samenwerking met Esther vind ik heel prettig. Ze biedt mij mogelijkheden en legt mij geen ‘moeten’ op. Daarentegen geeft ze mij tools en komt het vervolgens vanuit mijzelf om daarmee aan de slag te gaan. Ik geloof er wel in dat bepaalde dingen vanuit jezelf moeten komen. Naast de testen en spellen hadden we soms ook gewoon een goed gesprek. Alleen al dat deed ontzettend veel. Het traject is heel divers.

Bewuste zelfreflectie

We werken nu op afstand door de coronamaatregelen. Dat ervaar ik niet als een belemmering. Als ik reflecteer op het afgelopen halfjaar, merk ik dat ik bewust heb stilgestaan bij alles. De tools die ik heb gekregen, hebben ervoor gezorgd dat ik de stap naar re-integratie veel beter kon overbruggen. Dat komt omdat die grote stap in kleine stappen werd verdeeld. We hebben mijn kwaliteiten weer naar voren gehaald en daardoor ben ik veel opener geworden. Ook vertel ik weer verhalen uit de praktijk en denk ik veel positiever over mijzelf.