Je bent hier:

Succesvol Werkfit traject

Loopbaancoaching & Advies

Mijn naam is Erna en ik ben 55 jaar, ik heb ruim 30 jaar als boekhouder en office manager gewerkt.
Nadat ik door een burn-out ruim twee jaar in de ziektewet heb gezeten ben ik via het UWV in contact gekomen met de loopbaanbegeleiding van Mens en Zo. Ik had het geluk om Eugenia Lugua Bonjasky als mijn persoonlijk begeleider te treffen. Onze eerste afspraak was begin maart in mijn vertrouwde omgeving, dit was het begin van een succesvol Werkfit Maken richting mijn droomberoep!

Diepgewortelde wens

De klik was er bij mij onmiddellijk. Eugenia vertelde mij wat het doel was van het Werkfit Maken. Ik was er al wel uit voor mezelf dat ik het werk als boekhouder niet meer kon én wilde hervatten. Nadat ik verschillende tests had afgelegd, was het advies om iets in de zorg te gaan doen. Laat dit nou net altijd mijn diepgewortelde wens zijn geweest. Begin maart deed het coronavirus zijn verpletterende intrede. Wij moesten noodgedwongen onze wekelijkse gesprekken via Skype verder voortzetten. Mijn verlangen om iets in de zorg of uitvaartbranche te gaan doen werd door de hele coronapandemie steeds sterker.

Een opleiding die past bij mijn wensen

Via het UWV kreeg ik de mogelijkheid om een opleiding te volgen. Ik had mijn pijlen gericht op het beroep van doktersassistente of uitvaartbegeleider. Door het uitvoeren van verschillende opdrachten die ik wekelijks kreeg, ben ik diverse werkzame personen in de betreffende beroepsgroepen gaan interviewen. Zo kwam ik erachter wat deze beroepen precies van je verlangen en welke werkdruk dit met zich mee brengt. Mijn keuze is uiteindelijk gevallen op doktersassistente. Ik ben op zoek gegaan naar een opleiding die goed past bij mijn wensen.

Eisen

Van het UWV kreeg ik te horen dat ik aan diverse eisen moest voldoen om de opleiding te mogen volgen. Eerst moest ik een praktijk zien te vinden die mij een stageplaats zou bieden, die mij bovendien ook een baangarantie kon geven. Ook moest het beroep op de zogenaamde lijst van krapte beroepen staan. Nou dat viel niet mee. Ik heb tientallen e-mails verstuurd en gesprekken gevoerd. Het wilde maar niet lukken, ik was eigenlijk al zo ver dat ik samen met Eugenia had bedacht om dan toch maar iets anders te zoeken. Kraamverzorgster of toch iets in het onderwijs?

Succes

Mijn enthousiasme werd hierdoor gelukkig niet de kop ingedrukt en mede hierdoor is het opleidingsinstituut voor mij in gesprek gegaan met het UWV. Zij hebben het UWV ervan kunnen overtuigen dat doktersassistente wel degelijk een krapte beroep is omdat hier zeer veel vraag naar is. Uiteindelijk kreeg ik geheel onverwachts een akkoord om in januari 2021 te starten met de opleiding doktersassistente bij Instituut Memo in Amersfoort. Ik ben enorm blij met deze nieuwe uitdaging, in maart van dit jaar had ik niet durven dromen dat ik weer zo vol levenslust en energie in het leven zou staan. Mijn dank is dan ook onbeschrijflijk groot voor Eugenia van Mens en Zo. Zonder haar was mij dit zeker niet gelukt!

Erna Hollart
Deelnemer Werkfit Maken bij Mens & Zo