Je bent hier:

Loopbaancoach Richa aan het woord

team mens en zo

Van Persoonlijk Begeleider tot Trainee en van Trainee tot Loopbaancoach. Voor Richa Sital veranderde er op carrièregebied veel de afgelopen jaren. In juli 2021 zette ze de stap om het Traineeship van EEGA Groep te volgen en per 1 juli 2022 mag zij zich officieel Loopbaancoach bij Mens & Zo noemen. Ze vertelt over haar ervaringen, het Traineeship bij EEGA Groep en haar functie binnen Mens & Zo.

Thuisbasis

Geboren, getogen en nog altijd wonend in Enschede. Daarentegen werkt ze het liefst overal en nergens. Richa: “Enschede is écht mijn thuisbasis. Ik heb veel familie in het westen van het land wonen, waardoor ik gewend ben om te reizen. Daarnaast hou ik ervan om nieuwe plekken te ontdekken. Tijdens mijn werk ontmoet ik graag nieuwe mensen en wil ik op verschillende kantoren werken. Om deze reden werk ik binnen Mens & Zo dan ook niet in één vaste regio, maar in meerdere regio’s. Zo werk ik bijvoorbeeld in Almere, Zwolle en Hengelo. Eigenlijk ben ik een soort vliegende keep!”

Op ontdekkingstocht

Richa vervolgt: “Vóór het Traineeship bij EEGA Groep heb ik vier jaar op een woongroep gewerkt. Een 24-uursvoorziening voor jongeren met een verstandelijke beperking. Als Persoonlijk Begeleider was ik daar om ze op weg te helpen naar zelfredzaamheid. Echter merkte ik dat het op gegeven moment tijd was voor een nieuwe uitdaging. Ik wilde me gaan specialiseren en ben vervolgens volledig in het diepe gesprongen: ik nam ontslag zonder dat ik daar al iets anders voor terug had. Nu had ik de tijd om even stil te staan, na te denken en tot mezelf te komen. Op zakelijk gebied was ik vooral een denker: ik volgde mijn hoofd met gedachtes, maar niet mijn gevoel.”

Na verloop van tijd vond ze de vacature voor het Traineeship bij EEGA Groep. “Het Traineeship was gelinkt aan Mens & Arbeid, waar ik in mijn vorige werk ook veel mee te maken had. Ik besloot te solliciteren, werd uitgenodigd voor een gesprek en uiteindelijk aangenomen. Ik was enorm blij! Binnen het Traineeship heb ik met verschillende functies binnen EEGA Plus en Mens & Zo kennisgemaakt. Ik vond het een luxepositie om met verschillende collega’s mee te mogen kijken en werken. Het was bijzonder om te zien hoe open en kwetsbaar collega’s zich hebben opgesteld. Op die manier kwam ik erachter waar mijn interesses wel en niet lagen.”

Respect, waardering én een fijne samenwerking

Richa heeft tijdens het tweede gedeelte van het Traineeship bij Mens & Zo meegelopen. “Toen ik bij Mens & Zo kwam, kreeg ik ontzettend veel respect en waardering van collega’s en coachees. Dat resulteerde in een hele fijne samenwerking. Ik kon daar écht mezelf zijn. Een gevoel dat ik nog niet kende. Ik durfde mijn gevoel, gedachtes en interesses te delen op een plek waar ik zakelijk moest zijn. Uiteindelijk kreeg ik bij Mens & Zo een contract aangeboden. Een hele bijzondere ervaring die ik nu door kan geven aan mijn coachees. Daarbij heb ik allemaal powervrouwen (collega’s) om mij heen, die mij naar een hoger niveau tillen.”

Aan de slag als Loopbaancoach bij Mens & Zo

Momenteel richt ze zich vooral op Werkfit maken en Naar Werk trajecten én beschikt ze al over een eigen caseload. Ze blijft zich buitengewoon ontwikkelen: “Ik ga mij nóg verder verdiepen in de trajecten die ik momenteel aanbied.”

Tot slot wil Richa vooral zichzelf zijn en anderen helpen. “Ik ben iemand die openstaat voor ieders verhaal en vertrouwen kan bieden, zodat mensen hun verhaal durven delen. Wel met de intentie van beide kanten dat ze daardoor kunnen groeien. Durf te zijn wie je wilt zijn. Laat je geluk niet afhangen van andermans gedachtes of meningen!”