Loopbaancoach Manon aan het woord
Manon is een van de loopbaancoaches bij Mens en Zo, waar ze sinds september 2018 werkt. Anderen verder helpen is altijd de rode draad in haar leven geweest. Al op jonge leeftijd leerde ze om te denken in mogelijkheden. Haar motto is dan ook: ‘’Als je kijkt naar wat je mist, zie je gebreken. Als je kijkt naar wat er is, zie je mogelijkheden en talenten.’’ In deze blog nemen we je mee in Manons persoonlijke verhaal, de aanloop naar haar baan als loopbaancoach en de aanpak waarmee ze mensen verder helpt.
Intrinsieke motivatie
Van jongs af aan heeft Manon al oog voor anderen en is ze betrokken bij haar omgeving. Ze vindt het belangrijk dat iedereen op de juiste manier behandeld wordt, kan meedoen en dezelfde kansen krijgt. De keuze voor de opleiding Agogisch Werk is op dat moment dan ook een logische stap. Gedurende de opleiding en stages wordt het haar echter duidelijk dat de theorie en methodieken steeds belangrijker worden in het werk. Het empathische aspect van het werk lijkt minder belangrijk te worden. Ze kan zich daar niet in vinden en twijfelt dan ook of hier haar toekomst ligt. Een onverwachte wending in haar leven maakt dat de keuze voor haar bepaald wordt.
Onverwachte wendingen
Op jonge leeftijd raakt Manon zwanger. Bij de verantwoordelijkheid en zorg voor haar dochter passen volgens haar op dat moment geen wisselende- en onregelmatige diensten en ze besluit iets anders te doen. Ondanks alle onzekerheden weet ze dat het goed zal komen en dat ze op een andere manier haar doel zal bereiken. Haar hart ligt dan nog steeds bij de zorg en ze besluit een administratieve opleiding te volgen om op een andere manier binnen de zorg werkzaam te blijven. Na het behalen van haar diploma gaat ze aan de slag in een revalidatiecentrum, eerst een aantal jaren in de kinderkliniek en later op de afdeling Arbeidsexploratie. Hier raakt ze nog meer overtuigd van het kijken naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. ‘’De veerkracht, wil en het doorzettingsvermogen van alle mensen die ik daar heb ontmoet, vormen nu nog steeds de basis en drijvende kracht achter mijn werk.’’
Dan volgt de tweede onverwachte wending: Manon krijgt een zwaar auto-ongeluk. Wat volgt is een lange weg van revalidatie met als gevolg een flinke inperking van haar eigen onafhankelijkheid. Leren vertrouwen op anderen en hulp durven vragen zijn volgens Manon ‘’een harde leerschool, maar wel een goede’’. De mooiste les die ze leert in deze periode is dat je hulp van anderen nodig hebt wanneer je verder wil komen in het leven. Na haar revalidatie volgt opnieuw een lange weg naar een nieuwe baan. Ze krijgt de kans om te re-integreren in een licht administratieve functie. Na verloop van tijd gaat het beter en ze krijgt de mogelijkheid om intern door te groeien en te starten met de opleiding Strategisch Human Resource Management. Hierdoor keert ze een aantal jaar later terug naar haar vertrouwde plek bij HR.
Ervaring toepassen
Na diverse HR-functies binnen de zorg, het MKB en het onderwijs, maakt Manon in 2018 de overstap naar Mens & Zo. In haar functie als loopbaancoach kan ze naar eigen zeggen al haar kennis en ervaring kwijt. ‘’Ik weet hoe het is om je alleen te voelen en tegen muren aan te lopen. Hoe verlammend het kijken naar de toekomst en in beweging moeten komen kan zijn. Hoe omgaan met tegenslag voelt en wat de invloed van vooroordelen kan zijn op de weg naar herstel. Aan de andere kant weet ik ook wat wel mogelijk is, waar kansen liggen en welke subsidies en regelingen in iemands voordeel kunnen werken.’’ Ze kan werkgevers uitdagen, overtuigen en begeleiden in hun keuzes en aannamebeleid om iemand een kans te bieden op een mooie, passende toekomst. ‘’Ik ben altijd open en eerlijk: dit is mijn verhaal en dat is geen geheim. Het werkt motiverend en het geeft vertrouwen bij mijn coachees.
Manon’s aanpak
Iemand verder helpen, hoe pak je dat eigenlijk aan? Meestal begint het met de vraag: ‘’Waar wil je naartoe?’’ Niet iedereen heeft dat altijd helder. Een antwoord vinden op de vragen ‘’Wie ben ik?’’, ‘’Wat kan ik?’’ en ‘’Wat wil ik?’’ bieden een goed uitgangspunt. Hierbij past ze veel spellen toe die iemands vaardigheden en kwaliteiten in kaart brengen. Ook is het volgens Manon belangrijk om de dialoog aan te gaan. ‘’Dit doe ik om duidelijk te krijgen waarom iemand kiest voor het een en niet voor het ander. Vervolgens bekijk ik per coachee hoe het traject verder gaat. Voor de een zal het vinden van passende vacatures centraal staan. Voor de ander is de werkomgeving zeer bepalend voor een succesvolle start en is het traject gericht op het vinden van de juiste werkgever. Daarna kijken we naar een passende taak of functie.’’
Hokjesdenken
Manon houdt er niet van om mensen in hokjes te plaatsen. ‘’Niemand wordt geboren om perfect te zijn. Het zijn de omstandigheden & keuzes die ervoor zorgen dat je soms op een ander pad terecht komt.’’ Ze vindt het daarom belangrijk om iedereen als mens te zien en een kans te geven. Voor haar is het belangrijk dat iemand aan het werk wil met zichzelf. ‘’Soms is het heel eng om uit je comfortzone te stappen. Maar je realiseert alleen persoonlijke groei door buiten je comfortzone te stappen. Verder is het vooral belangrijk om uit elke situatie, ook de negatieve ervaringen, iets positiefs te halen en daarmee verder te gaan.’’ Als iets niet lukt heb je niet gefaald maar geleerd!