Je bent hier:

Mens & Zo clichés vertaald naar de praktijk

Team mens en zo

“Zeg, wat doe jij eigenlijk, en wat maakt jullie anders dan al die andere bureaus of coaches?” Bijna dagelijks krijg ik deze vraag. En o, wat wil ik het dan graag uitleggen: wij leveren maatwerk, we werken persoonlijk, doen wat nodig is en: je doet het zelf, maar niet alleen. Ik hoor het vaak terug van de mensen die ik begeleid. Maar eigenlijk klinkt het zo cliché als ik het hardop uitspreek. En zeg nou zelf, nu weet je nog steeds niet wat ik bedoel toch?!

Op glad ijs

Oké, ik waag het er op, ik ga de clichés proberen uit te leggen. Het kan zijn dat ik hiermee opnieuw een deel van het cliché bevestig. Toch vind ik het goed dat we aan anderen duidelijk kunnen maken dat er wel degelijk verschil zit in de benadering en aanpak. Dat is mede de sleutel tot succes en goede samenwerking. Het doel is vaak hetzelfde, de weg er naar toe is altijd anders. Ik licht mijn meest gebruikte clichés graag toe met een paar voorbeelden uit de praktijk. Dit met dank aan mijn topcliënt Sofie, die me geholpen heeft met haar ervaringen.

Persoonlijke aanpak

Mijn cliënt Sofie heb ik inmiddels zes maanden begeleid. Haar contract bij haar nieuwe werkgever is geregeld en we planden een laatste afspraak samen. Omdat ik nog geen onderwerp had voor mijn blog, vroeg ik Sofie: “Ik zou gewoon schrijven over hoe jij je werk doet, dat persoonlijke!” was haar reactie. Ze legde het uit als persoonlijke hulp en aanpak en zei dat het haar enorm heeft geholpen dat we samen in de witte Mens & Zo-auto een hele middag door de regio hebben gereden. Opnieuw op zoek naar een leerwerkplek voor haar BBL-opleiding, omdat haar andere werkplek onverwacht wegviel. Dat we dit samen deden, terwijl ze dit eigenlijk best alleen zou kunnen, was belangrijk voor haar.

Je doet het zelf, maar niet alleen

Een hele middag door de regio rijden doe ik niet met iedereen. Al zou ik dat best willen hoor, liefst op een zonnige dag met veel terrasjes onderweg (knipoog). Maar als het nodig is, doe ik het. Sofie had al zoveel tegenslag en teleurstelling gehad dat zij bijna haar vertrouwen verloor, ze wilde het bijna opgeven. Maar, ik wist dat het haar hoe dan ook ging lukken als zij het niet alleen hoefde te doen. Met een stapel cv’s op schoot gingen we op pad. Sofie zei achteraf dat dit voor haar het verschil maakte: “Dat bedoel ik, ik deed het zelf… maar dat jij er was, dat hielp mij enorm en daardoor werd het makkelijker.”

Samen harder lopen

Bij aanvang van een traject stellen we samen de doelen vast en maken we afspraken over wederzijdse verwachtingen. Hoe meer energie en inzet iemand geeft, hoe harder ik ook aan het werk ga. Sofie heeft in ons traject tot drie keer toe opnieuw een baan moeten zoeken, en bij twee gevallen liep het mis, buiten haar schuld om. Zij vreesde voor het gedwongen beëindigen van haar opleiding. Maar wat je investeert, haal je er ook weer uit. Als iemand gemotiveerd is, de wil heeft om het werk te doen, dan ga ik daarin mee. Dan ben ik jouw grootste fan, en dan help ik volop mee om het doel te bereiken.

Maatwerk leveren

‘Maatwerk leveren’, ja dat doen we dus echt! We kijken naar de mens achter de vraag. We willen namelijk dat jij verder kan. Heel eenvoudig gezegd; het maakt voor mij geen verschil hoe snel we je aan het werk kunnen krijgen. Ik ga je niet dwingen om gelijk fulltime aan de slag te gaan en je hoeft echt niet elke week tien sollicitaties te versturen. Soms zijn er eerst andere zaken die aandacht vragen, dan gaan we daar eerst mee aan het werk. Maatwerk betekent ook tijd en vertrouwen geven dat het gaat lukken.

Weten wat nodig is

Ik geloof dat iedereen vanzelf in beweging komt, als je maar weet wat je nodig hebt. En dat zoek ik graag samen met uit om vervolgens te ondersteunen in de stappen die volgen. Iedereen staat op een ander punt in het leven qua persoonlijke ontwikkeling, leeftijd of fase in de loopbaan. Bij de één is meer onderzoek en voorbereiding nodig dan bij de ander. Je kan niet sneller vooruit gaan dan in het tempo dat bij jou past. Oh sorry! Nu wordt het weer cliché, nietwaar?

De juiste match en klik

Voordat ik een traject aanga, ga ik altijd eerst vrijblijvend in gesprek. We maken kennis en dan kijken we samen wat nodig is. En soms past iemand beter bij een van mijn collega’s en pakt diegene het traject verder op. Persoonlijk maatwerk leveren betekent namelijk ook dat niet iedereen zomaar matcht met iedereen. Daarom ben ik altijd supertrots en blij als iemand na zo’n kennismaking zegt (zoals mijn cliënt Sofie deed): “Ik kies voor jou, want ik had zo’n goed gevoel over ons gesprek, ik geloof dat je mij echt begrijpt en mij kan helpen.”

Paula Paus
Loopbaancoach Mens & Zo

 

Sofie is een fictieve naam, gekozen vanwege de privacy van de cliënt.