Je bent hier:

Linda en Manon over de kracht én het effect van MapsTell 

re-integratie

Als je persoonlijkheden mijlenver uit elkaar liggen, hoe kun je dan met elkaar door één deur en samenwerken? Linda en Manon vertellen, elk vanuit hun eigen perspectief, op welke manier ze als collega’s naar elkaar keken toen ze elkaar ontmoetten en hoe dat veranderde na een MapsTell training.

Door dezelfde deur met je collega’s (Linda over Manon vóór MapsTell) 

Linda: “Collega’s: je brengt er best veel tijd mee door. Met de ene collega kan je vaak beter dan met de ander. Als je mij toen ik net begon, had verteld dat Manon (collega) en ik een goed team zouden vormen, had ik je waarschijnlijk voor gek verklaard.  

Toen ik Manon leerde kennen, had ik namelijk de volgende gedachtes: 

 • Waarom zegt ze geen gedag als ik binnenloop? 
 • Waarom kijkt ze mij niet altijd aan als ik tegen haar praat? 
 • Waarom mag ik het woord ‘leuk’ niet gebruiken? 
 • Hoezo wil je niet met een nieuwe collega meerijden? 
 • Waarom kijk je zo serieus tijdens een (luchtig) overleg? 
 • Hoezo moet het zo uitgebreid?
 • Waarom duurt het zo lang voor je reageert?
 • Doe niet zo moeilijk.”  

Verrassende wending 

Ze vervolgt: “Toch is het gebeurd: Manon is voor mij nu één van mijn meest waardevolle collega’s en ik werk graag met haar samen. 

Manon geeft al langere tijd de MapsTell training. Een training die inzicht geeft in gedragsvoorkeuren en concrete handvatten biedt voor de ontwikkeling van communicatie en effectiviteit op individueel, team- en organisatieniveau. Ik ben nieuwsgierig wat de training mij gaat brengen. Wat mij gelijk aanspreekt is dat het vooral dóén is. Tijdens de training komen al snel de gelijkenissen en verschillen tussen verschillende personen naar boven. Manon legt uit wat de diverse gedragsstijlen zijn en zoemt hierbij ook in op haar eigen gedrag. Door het zien, bespreekbaar maken en ervaren, leer ik haar op een hele andere manier kennen. We gaan in gesprek en waar eerst ergernis was, is er nu begrip.  

Een cadeautje (Linda over Manon ná MapsTell) 

“Wat wij daarna ontdekten, was echt een cadeautje. We blijken elkaar perfect aan te vullen, juist door onze verschillen! 

Manon (jij) vult me op de volgende manieren aan:  

 • Waar ik een idee heb, zorg jij voor de verdieping.  
 • Jij vraagt aan mij hoe ik leer. Ik leer door te doen. Vervolgens laat je mij bij gesprekken meekijken en vraag je regelmatig of ik het begrijp (terwijl ik inmiddels weet dat dit voor jou lastig is). 
 • Ik wil graag meer kennis op het gebied van bijvoorbeeld Tweede Spoor trajecten. Jij bent altijd bereid jouw kennis te delen en te herhalen als dat nodig is.  
 • We hebben allebei zelfspot en durven ons kwetsbaar op te stellen.
 • Jij vraagt regelmatig door… ‘heb je daar en daar al aan gedacht?’  
 • Ik probeer door jou wat minder op de voorgrond te staan. Luisteren werkt verfrissend.
 • Je leert mij te doseren.”   

De moeite of het plezier van kennismaken (Manon over Linda vóór MapsTell) 

Manon: “Kennismaken: hoe doe je dat? Het lijkt voor de één iets simpels en voor de ander iets moeilijks. Zelf vind ik het lastig om op een eenvoudige manier iemand beter te leren kennen. Maar we kennen allemaal de voorbeelden van de super extraverte mensen die heel makkelijk kennismaken met jan en alleman. Het lijkt wel een natuurtalent. Mijn collega Linda is zo’n talent. 

Ik raak een beetje overweldigd door deze natuurtalenten. Ik krijg dan snel het gevoel dat ik midden in een interview terecht ben gekomen. Ik heb tijd nodig om mensen te leren kennen en de connectie aan te gaan. Ik weet dat van mezelf maar mijn collega Linda wist dit toen wij elkaar leerden kennen nog niet. Dat geeft ruis op de lijn.  

Toen ik Linda leerde kennen, waren dit mijn gedachtes: 

 • Te veel, te luid, te aanwezig. 
 • Waarom denkt ze overal zo makkelijk over? 
 • Waarom moet het vooral gezellig zijn? 
 • Waarom gaan, voordat je een plan hebt? 
 • Waarom moeten we het over privézaken hebben? 
 • Waarom wil je het beste meisje van de klas zijn? 
 • Waarom niet eerst luisteren, kijken en dan pas doen?” 

Door een nieuwe bril (Manon over Linda ná MapsTell) 

Ze vervolgt: “Ik kijk met mijn Manon-bril naar de mensen om me heen. Onze bril is ons referentiekader. Door ervaringen in het verleden en onze persoonlijkheid wordt ons beeld van de wereld om ons heen gevormd. Maar ervaringen uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst… 

Tijd om met elkaar kennis te maken en van elkaar te leren tijdens de MapsTell training. Door de training veranderen onze brillen. Eerst was er dat ongemakkelijke gevoel en de verschillen, daarna de herkenning van kracht, kansen en mogelijkheden. Een mooiere en effectievere bril om mee te kijken. Ons begin van een vriendschap en succesvolle werkrelatie. 

Hoe ik nu naar Linda kijk: 

 • Waar ik blokkeer, kom jij met ideeën. 
 • Je helpt mij out-of-the-box te denken en nieuwe dingen te proberen.
 • Je staat me bij met raad en daad, als ik het anders wil doen maar niet weet hoe. 
 • Je geeft me de tijd en ruimte die ik nodig heb. 
 • Humor en zelfspot, heerlijk om dat te delen. 
 • Daar waar ik de rem ben, ben jij mijn gaspedaal. 
 • Door elkaars krachten te gebruiken komen we samen veel verder.
 • Jij bent mijn lichtje als het bij mij iets te donker is.” 

Meer weten?  

Wil jij ook op een prettiger manier samenwerken? Door jezelf en de ander beter te leren kennen en je gedrag en communicatie daarop af te kunnen stemmen? Zodat je gebruik kunt maken van elkaars kracht en samen kunt groeien?  

Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag meer over MapsTell en wat deze training voor jou of jullie team kan betekenen. 

Samen naar een begripvolle wereld! 

Linda & Manon