Je bent hier:

Werkdruk: druk, druk…

Werkdruk: druk, druk | Loopbaancoaching & Advies

Hoe is het gesteld met jouw werkdruk? Zit je er nog een beetje relaxed bij of werk jij je driemaal een slag in de rondte om alles binnen de gestelde deadlines af te krijgen? En is het dan een leidinggevende die de druk opvoert of ben jij het zelf?

Persoonlijke waarden

Een interessantere vraag om eerst voor jezelf te onderzoeken is: wat betekent mijn werk voor mij? Sluit het werk wat ik doe aan bij de waarden die ik belangrijk vind in het leven?

Stel: gezondheid, rust, familie en zekerheid zijn belangrijke waarden in jouw leven. Je zit middenin de tropenjaren met drie jonge kinderen waar je ook graag veel tijd mee doorbrengt. Dan is het best gek als je als salesmanager 60 uur in de week op provisiebasis werkt, toch? Logisch ook dat dit je stress geeft, want eigenlijk wil je onbewust iets anders, alleen heb je dit nog niet zo snel door. Totdat je werk voor langere tijd meer energie van je vraagt dan dat het je oplevert. Een burn-out is als een leeuwin, die zo dicht mogelijk naar haar prooi toesluipt. Haar grote oranjebruine ogen wijd open, oren gespitst, te wachten op het goede moment om toe te slaan. Hoe meer jij je verzet, hoe steviger zij je vastgrijpt.

Een burn-out kan natuurlijk door diverse situaties ontstaan. In deze blog zoom ik in op een werkgerelateerde burn-out.

Het goede nieuws bij een werkgerelateerde burn-out: voorkomen is beter dan genezen. De truc hierin: zorg ervoor dat je je niet op glad ijs begeeft. Blijf zo ver mogelijk bij die leeuwin uit de buurt. Ga met regelmaat even terug naar de basis, de oorspronkelijke jij. En denk je huidige baan even helemaal weg. Bedenk voor jezelf wat je belangrijk vindt in jouw leven. Is dat vrijheid, waardering of misschien onafhankelijkheid? Bedenk voor jezelf waarom je dit belangrijk vindt en hoe je hier invulling aan zou willen geven. Vervolgens denk je na of de taken en verantwoordelijkheden die je hebt in jouw baan, hier (nog wel) bij aansluiten. Als jij waardering belangrijk vindt en jij bevindt jezelf bij een werkgever waar je amper gezien of gehoord wordt, dan is er iets mis toch? Je kan jezelf dan afvragen of het binnen jouw cirkel van invloed ligt om hier iets in te veranderen. Of dat het iets is wat je kan accepteren, want wellicht sluit jouw baan wel aan bij negen andere waarden die jij belangrijk vindt en kan je er berusting in vinden dat deze ene waarde dan ontbreekt.

Werkgeluksfactoren

Naast persoonlijke waarden heb je ook factoren die je werkgeluk bepalen. Martin Seligman, een van de grondleggers van de positieve psychologie, heeft ooit een model ontwikkeld waarbij hij vijf werkgeluksfactoren onderscheidt:

  • Betekenis: In welke mate heb je het gevoel dat je werk ergens aan bijdraagt? En wat levert het je persoonlijk op? Werk wat voor jou betekenisvol is, dat levert betrokkenheid en positieve energie op.
  • Relaties: Een open en veilige sfeer waarin je jezelf mag zijn, draagt bij aan je geluksgevoel.
  • Uitdaging: In hoeverre word je uitgedaagd? Iedereen heeft de behoefte prestaties te leveren, alleen de mate hierin verschilt per persoon.
  • Flow: Doe je werk wat aansluit bij jouw vaardigheden? Zit jij in een flow waarin je lekker geconcentreerd en geïnspireerd aan het werk bent? Good for you! Na afloop zorgt juist dit namelijk voor een gelukzalig en voldaan gevoel.
  • Positieve emoties: Start en eindig jij je werkdag met een positief, gemotiveerd en voldaan gevoel?

Switchen of blijven?

Soms heb je van die dagen dat het werk je nét even teveel energie kost. Een lastig gesprek of een uitzichtloze casus.. Die dagen hebben we bijna allemaal weleens. Maar knaagt er iets aan je? Ben je niet helemaal happy met/op je werk? Tijd om alle eerder genoemde aspecten eens onder een vergrootglas te leggen. Veel mensen zijn bang voor de confrontatie met zichzelf, bang voor het onbekende en het vertrouwde achter zich te laten. Herkenbaar? Bedenk je dan wat je, behalve het vertrouwde, nog meer achter je laat. Stress, een ongelukkig of opgejaagd gevoel óf het gevoel niet (meer) gewaardeerd te worden? Blijf vooral niet angstig zitten waar je zit!

Maar kan ik dan nog op mijn 55e switchen van baan? Zeker weten! Stel je eens voor dat jij nog dertien jaar iets mag doen waar je dolgelukkig van wordt. Iets waar je voor de volle 100% voor gaat. Het je elke dag die voldoening geeft waar je zo naar verlangt. Dat je elke ochtend met positieve energie en een grote lach op je gezicht op weg naar je werk gaat. En bedenk je ook hoeveel positieve invloed dit heeft op je privéleven. Tenslotte zijn je werk- en privéleven onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op díe werknemer zit een werkgever juist te wachten. Je bent nooit te oud om nieuwe dingen te leren en je (werk)geluk te hervinden. Dus pak die kans en go for it! Hoe? Dat vertelt mijn collega je in de volgende blog!